Förskola flyttar ut efter två år

8

För två år sedan flyttade förskolan Växthuset på Torsbo i Vaggeryd in i Fenix-byggnaden där en ny avdelning skapades. Nu vill Fenix-gymnasiet ha tillbaka lokalerna.

Det är en smula ”sa-jag-adjö-när-jag kom-varning” över det som nu händer.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Viktoria Önneby (KD) förklarar det med att elevantalet på gymnasiet och övriga läroinrättningar har ökat kraftigt.

– För två år sedan trodde vi inte alls på den här utvecklingen, kommenterar hon.

– Det som hänt sedan dess är dels att fler ungdomar väljer att studera i sin hemkommun, dels om att ensamkommande flyktingbarn ofta är i gymnasieåldern.

Barn- och utbildnings vice ordförande Roger Ödebrink (S) var högste ansvarige politiker när förskolan tog den norra delen av  Fenix i besittning.

– När vi flyttade in förskolan på Fenix tyckte vi att det var väldigt smart, en smidig lokalförändring utan att budget behövde belastats, säger Ödebrink.

– Nu har det vänt snabbare än vi trodde. Fenix behöver lokalerna och då måste vi få väck förskolan igen.

Ödebrink ser dock ingen större kapitalförstöring i det som hänt, att det måste bli en andra stor ombyggnad i norra delen av Fenix på två år för stora pengar. Han menar att Fenix-byggnaden är så flexibelt byggd att det är relativt smidigt att återskapa undervisningslokalerna.

– Det handlar mycket om att flytta väggar. När vi tittade på Fenix-byggnaden inför flytten för två år sedan var det viktigt att vi inte skulle bygga fast oss, säger han.

Här flyttade förskolan in för två år sedan.
Här flyttade förskolan in för två år sedan.

8 KOMMENTARER

 1. Kul att som förälder till ett barn som går på en av två ovan nämnda avdelningar behöva bli informerad om det här genom denna artikel. Det känns riktigt illa skött det här! När barnen efter lång tid i tillfälliga moduler, som inte var särskilt verksamhetsanpassade, äntligen har börjat vänja sig vid den fina nya miljön, skall de kastas ut igen. Jag förstår att förändringar ibland behöver göras, men låt det i så fall ta lite tid. Bygg färdigt en godtagbar ny avdelning först. Släng inte bara ut de små barnen! Det som signaleras genom detta agerande är enbart att kommunen fullständigt skiter i de små barnen!

  Använd istället de tillfälliga modulerna för att bedriva undervisning för de nyanlända. Den typen av undervisning har inte samma specifika krav på lokalerna som en förskoleavdelning har.

  Skärpning!

 2. En fråga är det inte mening att föräldrarna och förskolelärarna få information om det händer något sånt här. För det borde ni väl ha sett ett tag eller kommer detta bara över en natt??

 3. Varför detta? det står att det är relativt smidigt att återskapa undervisningslokalerna..?? Ja det är ju bara att bygga om toalett (minitoastol nu), riva ut köksdel samt flytta väggar. Allt kostar!
  Tycker det är skamligt att flytta runt våra barn på detta vis! När de börjar bli trygga i lokalerna ska de flytta! Detta ger inte oss som försäldrar särskilt bra förtroende för Bun.

 4. Hur kan detta vara möjligt? Jag blir så fruktansvärt förbannad hur man kan hipp som happ bara flytta avdelningar så där. Barn måste ha rutiner, framförallt en fast punkt. Men ni politiker verkar ha fastnat med era huvuden så långt upp någonstans att ni förmodligen aldrig hittar ut igen. SATSA där det är platsbrist! Bygg ut! Just nu får folk åka från Hok för att lämna sina barn på förskolan i Vaggeryd utan att få ett preliminärt datum på när deras barn kan få en plats på deras egna förskola. Jag förstår att man inte kan trolla med knäna, men ni verkar bara slå stolpe ut med alla era ”goda idéer”. Inget ni gör är lösningen. Enbart konstgjord andning på varenda projekt ni startar. Ryck upp era huvuden ur sanden och gör skäl för det ni tjänar! Och då menar jag inte era skyhöga löner utan tjäna folket som faktiskt valt in er att fatta beslut. Hur hade era barn det när dom var små? Tryckte ni in dom i modulhus? Med underbemannad personal?

 5. Att få veta det här via media är oerhört dåligt! Våra små barn behöver trygghet. Vaggeryds kommuns politiker är uppenbart inte intresserade av att skapa detta för våra barn!

LÄMNA ETT SVAR