Fiskarsonen blir människofiskare i Betel

0

Över sommaren har Betelförsamlingen i Vaggeryd stått utan pastor. Men nu tillträder Mikael Klingbergs efterträdare. Han heter Jakob Fhager Bjerked och installeras på söndag i sin befattning.
Den nytillträdde Betel-pastorn är 31 år och kommer närmast från Forserum där han i sex år verkade som pastor med ungdomsinriktning inom Centrumförsamlingen.
Men det är inte att missta sig på att han har sina rötter på västkusten.  Närmare bestämt i Fiskebäck i Göteborgs södra skärgård.
Släkten var fiskare sedan generationer tillbaka och starkt präglad av frikyrkligheten, som så många andra fiskarfamiljer på Västkusten.
Tron har han alltid burit med sig. Men Jakob bröt med fiskartraditionen:
– Min pappa tyckte inte att fiskare var något framtidsyrke, men sanningen att säga mådde jag dåligt på sjön. Så jag sa att jag istället skulle bli människofiskare.
Första steget i sin utbildning tog han som 19-åring på Kortebo bibelskola innan han verkade som ungdomsledare i Bottnaryd.  Därefter arbetade han en tid inom sporthandeln i Göteborg för att låta tankarna mogna inför det som komma skulle.
– Under tiden i Bottnaryd kände jag starkt att jag ville bli pastor. Men man tar inte bara ett sådant beslut utan att tänka igenom saken. Därför gjorde jag en tid något helt annat.
2009 gick han ut pastorsutbildningen i Kortebo och har sedan dess alltså varit verksam i Forserum.
Tanken är nu att han tillsammans med sin familj, fru och två barn, 4,5 och tre år, ska flytta till Vaggeryd så fort ett lämpligt boende kan ordnas.
– Vi känner verkligen att orten har omfamnat mig och familjen, vi känner oss verkligen välkomna, säger han.
– Det jag hoppas kunna bidra med tillsammans med de andra kyrkorna är att tjäna samhället, att visa att kyrkorna är platser dit man längtar och där vi visar att vi bryr oss om vårt samhälle.
Under tiden i Forserum har han bland annat arbetat i en flyktingförläggning en till två gånger i veckan med läxhjälp åt somalier.
–I kyrkorna har vi ofta sagt fina saker men kanske inte alltid gjort som vi sagt, säger han och lyfter fram honnörsord som omsorg och socialt engagemang som vägledande för arbetet i Betelförsamlingen och Mötesplats Vaggeryd.
Därför blev Språkcafét på Fenix nästa anhalt den här dagen för  Jakob Fhager Bjerked.

 Jakob Fhager Bjerked - nytillträdande Betel-pastor
Jakob Fhager Bjerked – nytillträdande Betel-pastor

LÄMNA ETT SVAR