Genrep i hjulverkstaden i Kvarnaberg

0

Om en vecka är det visning av hjulverkstaden i Kvarnaberg nordväst om Vaggeryd. Men den som vill se maskinerna i verkstaden i fullt arbete kan göra det redan i morgon förmiddag, alltså en vecka för tidigt. Då kommer Ingvar Lindqvist att köra de gamla maskinerna i verkstaden och även försöka sig på att svarva ett hjul. Det återstår att se hur kapabel han är, hjulsvarvningen utgjorde en hörnsten i den gamla hjultillverkningen och krävde stor hantverksskicklighet. Men han har gott påbrå.
Vagnstillverkningen var ju den moderna industrins moder i Vaggeryds kommun. Nästa lördag uppmärksammas hjulverkstaden inom ramen för Riksantikvarieämbetets kulturarvsdag. Visningen är det första på 20 år i vad som sägs vara den enda bevarade verkstaden i sitt slag.
Hjulverkstaden är intressant även ur annan synvinkeln. Där tillverkades under stor hemlighet, mitt under brynande metallstrejk,  en prototyp till Volvo 444 som första gången  presenterades den 1 september 1944 i Stockholm.

LÄMNA ETT SVAR