Engström frälste IFK

0

Att besegra bottenkollegor är superviktigt för de lag som vill vara kvar i superettan. IFK Värnamo lyckades i kväll och tacka David Engström för det.

IFK besegrade fjolårets allsvenska IF Brommapojkarna på Finnvedsvallen med 2–1 (1–1) inför drygt tusen åskådare.

När fem-tio minuter återstod hade IFK fått vara glada om det blivit en poäng. De vit-blå hade än en gång få avslut och spelet i andra halvlek var inte bra. I stället hade BP avsevärt mer i offensiv väg, men kämpatakter av IFK i försvaret såg till att gästerna inte tog ledningen en andra gång.

Det var ju BP som tog ledningen i 20:e minuten på nick av en helt omarkerad Jacob Une Larsson.

Matchen rullade på och IFK, läs Tobias Englund, slog till när det som bäst behövdes. Englund sprang på en djupledsboll från Issam Jebali, tvekade inte utan drog till direkt och bollen gick spikrakt utmed marken in i bortre delen av BP-målet.

En lång stund i andra halvlek stämde hemmaspelet inte alls. BP stack titt som tätt upp i farliga attacker, men framför allt David Engström och Alexander Blomqvist i backlinjen, var på rätt plats.

BP:s tränare Magni Fannberg hade förstås lätt att hålla sig för skratt på presskonferensen.

– Tycker det var ganska jämnt, men efter vårt ledningsmål blev vi nedtryckta och Värnamo gjorde också 1–1.

Men, i andra halvlek lutade det länge mot att BP skulle göra nästa mål.

– Stora delar var bra och vi hade fyra bra chanser och skulle också haft en straff. Och, sedan blev vi nedbrottade och de gjorde 2–1. Så är det för ett lag i den situation vi befinner oss, menade Fannberg.

”Vi förtjänade det här”

Peter ”Kuno” Johansson, tränare i IFK, såg – förstås – gladare ut där han satt bredvid BP-kollegan.

– Jag håller med honom. Ibland vinner man sådana här matcher och det såg ut ungefär som mot Ängelholm (då föll IFK med 1–2 efter sent ÄFF-mål, red:s anm.), sade Johansson, och fortsatte:

– BP hade par jättelägen, men vi förtjänade det här.

Absolut och sista fem minuterna bet IFK ihop med alla tyglar, såväl bakåt som framåt. De ville ha tre poäng och det såg ju David Engström till att det blev.

Tre oerhört viktiga poäng som ger lite arbetsro inför de avslutande sex matcherna.

– Nu har vi Varberg borta nästa match och det blir inte lätt, säger Kuno.

Nej, ingen match är enkel i den här serien.

• 3–4 i totala avslut, vad säger du om det?

– Alldeles för lite. Vi skjuter för lite. Vi måste skjuta mer.

• Björn Åkesson blev omplåstrad ett par gånger, är det allvarligt?

– Han är skadad efter varje träning, men kommer alltid igen. Han börjar bli gammal, men är fortfarande bra för oss.

Priset som bäste IFK:are fick mittbacken Alexander Blomqvist. Ett bra val av de eller den som var jury. Blomqvist har växt sakta men säkert och gör nu det mesta rätt.

Stort beröm också till Engström som fick ersätta Martin Claesson. Att han skulle klara det var ingen överraskning. Kanske mer att han blev segerskytt.

Beröm ger vi också till Tobias Englund. En IFK-skolad grabb med stort hjärta. Han springer och jagar mest av alla. Härligt att se.

I kväll spelade också Utsikten mot GAIS och vann med 1–0. Det betyder att fjolårets allsvenska duo Mjällby och BP åter är på nedflyttningsplats.

IFK smög upp på elfte plats, förbi Ängelholm och har nu 26 poäng. Sedan följer Ängelholm med 25, Frej med 23 liksom Utsikten, medan Mjällby har 22 och BP 19.

Dramatiken fortsätter ytterligare några veckor.