Therese blogg: Låt blodet flyta

0

Låt blodet få flyta och fylla blodpåsen, det hade jag tänkt mig när jag besökte blodbussen i torsdags. Har funderat på detta under en lång tid. Har gett blod en gång i tiden i mina yngre dagar och tänkte att nej, nu är det dags att göra en samhällsinsats igen. Ge blod!

Sagt och gjort, jag anmälde mitt intresse som blodgivare och funderade på om jag ville åka till Jönköping eller Värnamo. Såg på hemsidan att det fanns en blodbuss också! Så det fick bli blodbussen, som tuffar runt i land och rike. Ja, i Jönköpings region i alla fall, för min del.

Kallelse kom och torsdagen vad dagen D för blodgivningsintervju. Tydlig information om var bussen skulle stå, hur lång tid det skulle ta och vad man skulle ha med sig. Var redo och taggad för att låta blodet flyta rött, riktigt tomterött, in i en påse.

Kliver upp på bussen, ser att det finns 3 platser och en liten bås, utöver förarplatsen och passagerarplatsen längst fram. Två stycken trevliga tjejer välkomnade in en och jag talade om mitt ärende att jag ville bli blodgivare.

Först fick jag ett informationsblad om att man skall ge sitt medgivande om att blod får förvaras och sparas, till olika ändamål. Man fick också en broschyr om ”Viktigt att veta när du ger blod”. I broschyren börjar texten ”Tack, för att du vill hjälpa en medmänniska! Som blodgivare har du ett ansvar.”

Ja, det stämmer ju, det är ju det jag vill, hjälpa en medmänniska, ta mitt ansvar som medborgare och framförallt som en människa.

Läste igenom och så fick jag till sist en hälsodeklaration som man skulle fylla i. Det gick undan, en massa kryss på nej blev det, och en och annan ja. Sist skulle man även skriva upp sin längd och vikt och så klart sin namnteckning.

Nu blev man inslussad i den lilla båsen för en sista intervju och frågor. En av tjejerna tog hand om mig och såg allvarlig ut. – Ja du, jag är lite orolig för vikten. Detta skall vi kontrollera en extra gång. Det står ju i broschyren minst 50 kg måste man väga. Men du är inte så lång va? – Nej, det är jag ju inte…

Hon plocka fram en pärm och kollade vad de hade för rekommendationer gällande längden och vikten för min del. – Ja, tyvärr. Du väger 5 kg för lite. Vi kan inte ta emot dig som blodgivare. Vi måste följa våra rekommendationer och tänka på säkerheten, även mot dig. Vi är glada över att du visat intresse för att ge blod, det är inte många som gör det. Men vi är ledsna för att du inte får. Men om du går upp i vikt så är du välkommen tillbaka.

Så, nej för min del fick inte blodet flyta i blodbussen. Kändes lite snopet och falla på målsnöret för ynka 5 kg. Men du som läser detta, fundera på och bli blodgivare. Läs på geblod.nu och läs vad som krävs för att bli blodgivare. Anmäl sedan ditt intresse. Blod behövs, alltid…

Jag får fundera på andra sätt och ta mitt ansvar och hjälpa en medmänniska, även jag hade glatt mig till att få se blodet flyta.

 

LÄMNA ETT SVAR