Vill ha tips från allmänheten

0

De senaste veckorna har många hushåll i länet drabbats av inbrott, bland annat i Värnamo och Vaggeryds kommuner.

Sedan september har det skett 40 bostadsinbrott i polisdistriktet varav 18 i Värnamo kommun och sju i Vaggeryds kommun.

Att antalet villainbrott ökar i samband med att vi går in i mörkare årstider är inget nytt. Det händer varje år. Polisen genomför nu en stor satsning på just villainbrott och större resurser läggs på att både förebygga brott och att klara upp fler inbrott. Men för att klara upp de inbrott som görs är Polisen beroende av tips från allmänheten.

Björn Dahlbäck, polis från Värnamo
Björn Dahlbäck, polis från Värnamo

– Oftast kommer vi ”för sent” till brottsplatsen. Tjuven har varit där och hunnit få med sig det han vill ha och sedan gett sig av. I det läget är vi beroende av att hitta användbara spår på platsen, som kan vara blod, fingeravtryck eller annat som tjuven lämnat efter sig, och tips från allmänheten, säger Björn Dahlbäck polis i polisområdet.

Det är just vikten av de här tipsen från allmänheten som Björn Dahlbäck vill poängtera lite extra. I många fall där inbrotten kan klaras upp och en gärningsman gripas har Polisen fått in tips från de drabbade, grannar eller andra som har uppmärksammat något som avviker från det normala.

– Det behöver inte vara så märkvärdiga saker. Kanske har en okänd bil synts i området eller någon person som man inte känner igen. Ofta har du ganska bra koll på dina grannar och vilka som hör hemma i husen. Om du vet att grannen inte är hemma så är det ok att fråga vem den okända personen på grannens uppfart är.

Greps tack vare tips
Den 25 november fick Polisen larm om inbrott i ett litet samhälle utanför Vetlanda. Den här gången var det villaägarna själva som kom hem och såg en okänd bil halvt uppkörd på garageuppfarten med en okänd man i.
– Mannen förklarade på engelska för paret att han letade efter en fiskeplats. Eftersom det ligger en sjö alldeles i närheten tyckte inte paret att mannens förklaring lät helt orimlig, säger Berndt Hansson polis i Eksjö som ledde utredningen.

Det villaägarna inte visste då var att inne i huset befann sig den okände mannens medbrottsling. Denne hade nu fått ge sig av och hade sprungit från platsen med gods till ett värde av 5 000–7 000 kronor. Villaägarna upptäckte snart att ett fönster var sönder på baksidan av huset och larmade omedelbart Polisen.
– Hundpatrullen var snabbt på plats och kunde relativt snabbt spåra de båda männen som greps en knapp kilometer från villan. Båda två sitter nu häktade och rättegången hålls den 17 december, säger Berndt Hansson och fortsätter.

– Vi är mer eller mindre beroende av tips och iakttagelser för att kunna klara upp den här typen av inbrott. I det här fallet gick det väldigt bra. Gärningsmannen hade till och med kvar stöldgodset när vi grep honom. Så var uppmärksamma och tveka aldrig att kontakta polisen om ni ser något som verkar misstänkt.

Tipsa Polisen
Vid en akut händelse – ring 112
Om situationen inte är akut – ring 114 14, anmäl via polisen.se eller besök en polisstation.

LÄMNA ETT SVAR