Oscar 31:a i Göteborgsvarvet

0

Oscar Carlsson från Hånger men tävlande för Hässelby i Stockholm var som väntat förste ortsbo över mållinjen i Göteborgsvarvet.

Carlsson gjorde ett jämnt lopp. Passerade första halvtimmen på 31:a plats, var sedan som bäst 29:a för att i mål bokföras som 31:a. Hans tid blev 1.09.30, knappt tio minuter efter den suveräne kenyanen Richard Mengich. Denne blev historisk då han blev det förste att springa de 21 097 meterna under en timme. 59.35 blev hans tid.

Ytterligare sex löpare från Kenya sprang i mål före en sydafrikan, en japan och som tia kom bäste svensk Abraham Adhanom, representerande Eskilstuna.

Tävlingen pågår fortfarande och många löpare kommer att kämpa länge.Totalt var runt 65 000 löpare anmälda.

Många av dessa är från våra bygder. Bakom Oscar Carlsson gjorde två man från Apladalens LK starka lopp. Anders Eckerström kom preliminärt 146:a på 1.18.10 och Johan Bolmstam 273:a på 1.20.59.

Damklassen handlade också mycket om Afrika. Viola Jepchumba vann på 1.08.01, 53 sekunder före Worknesh Degefa, Etiopien. Bästa svenska blev icke oväntat Isabellah Andersson, klubbkamrat med Oscar Carlsson. Hon kom nia på 1.16.21.