Vaggeryds kommun får 6,5 miljoner

0

I dagarna kom beskedet från Skolverket med vilka kommuner som beviljats medel för regeringens lågstadiesatsning och fritidshemssatsning. Totalt får kommunerna i länet 117 miljoner kronor. För Vaggeryds kommun innebär detta 5,8 miljoner kronor för lågstadiessatsningen och 0,7 miljoner kronor för fritidshemssatsningen.

Totalt betalar Skolverket ut nästan 2,3 miljarder kronor för att Sveriges kommuner ska öka lärartätheten i lågstadiet och förskoleklass samt en halv miljard för att öka lärartätheten inom fritidshemmet.

Thomas Strand på skolbesök
Thomas Strand på skolbesök

– Det regeringen vill med det här bidraget är dels att kommunerna ska kunna behålla den personalen som anställdes med hjälp av förra årets statsbidrag, dels för att kunna göra ytterligare nyanställningar. En hörnsten i den svenska modellen är en stark och jämlik kunskapsskola där inga elever hålls tillbaka eller lämnas efter. Därför är det viktigt att öka lärartätheten i våra skolor, och är ett led i att fokusera på tidiga insatser, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten från Jönköpings län Thomas Strand, Vaggeryd.

Oppositionsrådet Kenth Williamsson (S) i Vaggeryds kommun är positiv till satsningen.

– Det känns fantastiskt bra att få drygt 5,8 miljoner till lågstadiesatsningen och närmare 700 000 kronor till fritidshemssatsningen. Reformen innebär bland annat fler lärare och, satsningar i lägre årskurser har visat sig ge bra resultat tidigare. Satsningen är en investering i våra barn för en bättre framtid., säger Kenth Williamsson.

Nytt för i år är också att fritidshemmet beviljas medel från Skolverket att nyanställa.

– Fritidshemmet är en viktig del av skoldagen och för regeringen är det viktigt att även kunna minska barngrupperna här, säger riksdagsledamoten Thomas Strand.

Av de 2,3 miljarder kronorna är drygt 465 miljoner kronor riktade mot att kommunerna ska kunna anställa ytterligare personal.

LÄMNA ETT SVAR