Nu är lapplisorna i farten

19
Christer Lindberg parkerade en liten bit in på ett grönområde och fick böta.
Christer Lindberg parkerade en liten bit in på ett grönområde och fick böta.

Christer Lindberg är en av dem som fått böter när lapplisorna nu kommit till Vaggeryds kommun. Han parkerade sin bil en bit in på ett grönområde, precis intill vägkanten där han bor för att underlätta för andra bilister att komma fram.

Christer har svårt att förstå att man kan vara så nitsik när man som bilist försöker parkera så att andra i trafiken får det bättre. Han kontaktade kommunen som hänvisade honom till polisen. Nu har han också skrivit till polisen om det märkliga i att man bli bötfälld när man står en bit in på ett grönområde.

Efter allmänna klagomål på framför allt felparkerade bilar i centrum av Skillingaryd och Vaggeryd införde kommunen från den 1 september parkeringsövervakning på prov under tolv månader. Det är ett vaktbolag som fått i uppdrag att svara för övervakningen.

Flera har fått böter och det är inte bara i centrum utan exempelvis som för Christer Lindberg vid Lagagatan i Skillingaryd, alldeles intill boulebanan. Sommartid kör många in på kanten när de ska spela boule och lite längre norrut gör andra det som besöker lekplatsen.

Inom tättbebyggt område får man inte stanna eller parkera på allmänna platser utanför vägen som i diken, i skiljeremsor, i parker, i planteringar eller liknande.

I kommunens allmänna lokala ordningsföreskrifter finns inget angivet om parkering. Dock finns det felparkeringsavgifter i Vaggeryds kommun som är 600 kronor för förseelser vid förbud att stanna eller parkera, parkera på handikapplatser utan tillstånd samt 300 kronor för övriga parkeringsförseelser.

parkeringsbot-161105-pbSedan finns det rikstäckande trafikregler och böter som kan vara ännu högre. Christer Lindberg fick en parkeringsbot på 600 kronor.

Vid en tur i dag på förmiddagen i Skillingaryd fann vi under en kort stund flera bilister som kunde ha fått böter om det varit en lapplisa i farten:
• Skillingaryds Arena: Parkering på handikapplats utan att ha tillstånd
• Skolgatan och Västra Vasagatan: Bilar som stod i fel färdriktning
• Stationsgatan: Bil som stod parkerad längre tid än tillåtet (syntes på snön på bilen)
• Stationsgatan: Bil som stod på torgplats
• Sturegatan: Bil som stod på tomgång mer än en minut

Detta är säkert bara en bråkdel.

Så ett tips till alla trafikanter: Följ de allmänna reglerna och de lokala för att undvika böter och framför allt för att underlätta i trafiken. Tänk också på att lapplisorna inte brukar se mellan fingrarna utan lappar alla fordon som står fel, oavsett om det underlättar för andra trafikanter om man parkerat lite vid sidan om gatan.

19 KOMMENTARER

 1. Det vore mycket bra om lapplisorna även tog en runda förbi Skogsvägen i Vaggeryd där personalen på ett hvb-hem parkerar på fel sida och även parkerar bilar på båda sidorna så att man precis kan komma emellan!
  Vid en nödsituation kan inte brandbilar komma förbi.
  Detta har jag ringt och sagt till personalen på boendet men tyvärr så har det inte blivit någon förändring!

 2. Ja nu har storstadens glädjeämne kommit till Vaggeryd.
  Lapplisor.
  Vi kan ju känna oss som de stora grabbarna nu.
  Nej skämt åsido. Var verkligen detta den bästa lösningen?
  Personligen tycker jag inte det. En av fördelarna och trivselfaktorn med att bo i en småstad var ju just att slippa detta elände.
  Jag undrar vad det kostar för kommunen att ta in ett vaktbolag som genomför detta.
  Ett annat förslag kanske kunde vart information till de som parkerar fel. Den kunde betalts med de pengar som vaktbolaget nu får. Och genomförts av tex. Arbetsmarknadsenheten eller någon lokal idrottsförening.
  Jag tror att den goda stämningen som finns i en småstad kunde behållts då. Nu kommer den bara att försämras.
  För här kommer inte att kunna diskuterad eventuellt rätt eller fel eller rättvist. Här smäller det till direkt med böter på 600 spänn och sen är den dagen förstörd för inget.
  Jag vet för jag har erfarenhet av detta.😊
  Allt för att några slöfockar och puckon inte fattar att man inte ställer sig på huvudled utanför ICA tex.
  Nu kommer vi andra att få böter när vi står i vägrenen och vi kommer att reta upp oss på kommunen och Lapplisor.
  Nej den goda stämmningen försvann nu.
  ”En sådan seger till och vi är förlorade ”
  Lasse Olsson
  Ekesås

 3. Helt rätt Tommy!! Finns inga ursäkter när man inte följer lagen, folk som parkera ända ut i korsningar borde få en riktig spark därbak också.

 4. Att döma av insändarstormen på denna sida så är det en mycket positiv inställning till att parkeringsvakter inhyrs av kommunen.
  Som det tidigare framgått tillhör inte jag de som är positiv till detta.
  Stämningen i ett litet samhälle som Vaggeryd kommer att bli mycket infekterad efter att folk kommer att få böter för förseelser som dom inte tycker att dom begått.
  Början var ju bra. Inte var det dårarna som parkerar utanför ICA eller precis i gathörn som bötfäldes utan en man som ställt sig vid ett grönområde i byns utkant och som bröt mot någon lokal ordningsstadga.
  Och så kommer det att fortsätta.
  En dag drabbas ni själva av detta. Ni får en bot och ni kommer inte att fatta vad som hände. Att ni sedan protesterar hjälper föga. För parkeringsvakterna dom kan den lokala ordningsstadga
  Men den kan inte ni.
  Kom ihåg vem som sa detta om ett år när kommunen skall göra en utvärdering.
  Dom pengar ni då betalt i böter kunde ni användt till något roligare.
  Lasse Olsson
  Ekesås

  • Håller med dig Lasse! Ordet idioti är snällt använt, lösningen heter bygg fler p-platser i stället för att ”leka storstad” ! Att man sedan bötfäller dom som blockerar lastzoner, handikapprutor , utfarter mm är helt i sin ordning men att lappa på grönområde! Eller för att någon stått för länge! Småaktighet är ett snällt ord! Lägg ner vår lilla stad med! Byhåla passar bättre!

 5. Men snälla!! Inte kan jag väl gnälla på en bot om jag själv inte följt lagen? Då få jag väl ändå gnälla på mig själv för att jag bröt den om jag jag får en själv!!!

  Och klimatet i samhället hade varit bra mycket trevligare utan lapplisor, men nu är det ju så illa att folk inte följer lagen och då har faktiskt kommunen gjort rätt att ta hit dom. På sikt kanske det även gynna dig!

 6. Herregud!
  Hur svårt kan det vara! Alla som har körkort har ju en gång och gått och lärt sig trafikreglerna så det är ju bara att fortsätta att följa dem!
  Är ju faktiskt inte kommunens fel att vissa slutar tänka när de väl fått kortet.
  Tänk om och gör rätt!😠

 7. Jag säger bara det:
  Återkom om ett år när ni själva har fått betala avgift kanske en eller flera gånger.
  För hur det än är så är ingen felfri. Men har ni otur så kan ni få betala 600 kr också om ni råkar göra fel.
  Lasse Olsson
  Ekesås
  PS. Slut på debatten från min sida ds

 8. Verkar inte som att det har hjälpt att kommunen har anlitat parkeringsvakter, folk parkerar ju som nötter ändå. Åk upp till
  Sörgårdsskolan en morgon eller vid 1-tiden på fredagar så får ni se parkeringskaos. På Fabriksgatan vid ett företag som har
  verksamhet på båda sidor om gatan står det ofta lastbilar på båda sidorna och en truck som håller på och lastar dom, otroligt att det inte händer fler olyckor där. Utanför Ica i Vaggeryd eller Skillingaryd står bilar precis vid ingången. Den affär som är först med att öppna drive-in skulle nog få många kunder….

 9. Men kära Tröttsamt…

  Vad folk protesterar emot är inte felparkerarna utanför affärerna, skolorna eller fabrikerna.

  För där har inte lapplisorna synts till.

  Däremot har folket som åkt fram några meter för att underlätta framkomligheten på villagatorna och då oavsiktligt råkat stå med en del av bilen på kommunens mark fått böter.

  Så nu lär framkomligheten på villagatorna minska när folk nu kommer parkera mittemot varandra på villagatorna.

  Medans det samtidigt står felparkerare botfritt i centrum.

 10. Ni som gnäller om lapplisor är ju sådana som tycker att parkeringsregler inte gäller er. Hoppas ni får riktigt många små fina lappar på era rutor. Kanske ni lär er,om inte,erat eget problem. Lagen gäller alla,även bönder från ekesås.

 11. Kära medtrafikant…..

  Oj är jag den ända dom reagera haha, regler är regler hur jäklar svårt kan det vara. Om man inte kan ta det så skall man inte köra bil. Och om du har körkort borde du också veta att regler är till för att följas vart du än befinner dig. Finns med all säkerhet fler som har fått böter i vår kommun men dom kanske inte gnäller för att dom vet att dom gjort fel. OCH om plats inte finns där man vill parkerar så borde du veta att man då få välja en annan plats längre bort 😉 Men det kanske är helt okej att köra upp i din trädgård för att plats inte finns på gatan.

LÄMNA ETT SVAR