60 lyssnade till asylboende

0

Om tolv dagar öppnar asylboendet på Yxenhaga, alltså Hapimag, utanför Svenarum. Ett 60-tal kom till kvällens informationsmöte för att få veta mer om Migrationsverkets planer men man fick också ställa frågor. Många som bor i bygden fanns i publiken och de fick ganska lugnande besked om vad som kan hända när så många människor från framför allt krigshärjade länder samlas på ett och samma ställe.
– Men visst finns det en oro, framför allt för att de blir sysslolösa och hur det ska fungera med skolskjutsar. Vrigstad är närmaste samhälle där man kan handla mat och och annat och det är 15 kilometer dit, säger en av de boende.

Det gavs information om att de asylboende behöver praktikplatser och en uppmaning om lämpliga platser lämnades.

Kommunen hade också representanter på plats för att informera om bland annat barnens möjligheter till skolgång. Även om man från skolan inte vet hur många barn som kan komma är man beredda att erbjuda skolgång.

De flesta på plats var kommunala tjänstemän och politiker men även närboende till Yxenhaga/Hapimag och andra intresserade.

Joakim Alm är med sin familj närmast granne till asylboendet.
– Först målade vi en bild av oro men nu känns det tryggt, säger Joakim om att det snart flyttar in flyktingar i bygden.

– Det är en busslast med asylsökande som anländer i första omgången, berättar Jonas Lindell från Migrationsverket.

Som mest kan man ha 428 boende och målet är att ha så hög beläggning som möjligt.

– Dagtid måndag-fredag kommer vi att ha 2–5 personer på plats men sedan är det Magnus Thelin som kommer att ha sin personal på plats, säger Jonas Lindell.

Magnus var en av dem som fanns på plats för att berätta om hur det blir när verksamheten startar om knappt två veckor.

På asylboendet kommer flyktingarna att vistas länge, i de flesta fall säkert över ett år. Handläggningstiderna är långa. Snabbast går det med flyktingar från Syrien som nästa alla beviljas uppehållstillstånd.

– Det är en utmaning för oss att korta handläggningstiderna, säger Jonas Lindell

Han tycker att de som kommit hade bra frågor:
– Jag förstår ju att det finns en oro.

Jonas hade även bjudit in polisen till möten för att informera även dem. Det handlade inte om någon oro för några demonstrationer eller liknande. Allt gick helt lugnt tillväga vid mötet.

 

LÄMNA ETT SVAR