Skillingarydsbo drabbad av storbedragare på Blocket

1
Skillingarydsbon betalade in 7 000 kronor i handpenning för att få köpa en Toyota Hiace. Pengar som han aldrig kommer att få tillbaka.
Skillingarydsbon betalade in 7 000 kronor i handpenning för att få köpa en Toyota Hiace. Pengar som han aldrig kommer att få tillbaka.

Om man har blivit lurad av en bedragare på Blocket så är chansen obefintlig att få tillbaka pengarna. Detta även om bedragaren är identifierad och polisanmälan är gjord. En Skillingarydsbo blev nyligen lurad på 7 000 kronor vid en bilaffär.

När han insåg att det hela var en bluff gjorde Skillingarydsbon en polisanmälan. En anmälan som nu ligger på ett skrivbord hos polisen i Helsingborg tillsammans med 1 000 andra anmälningar om bedrägerier.

– Vi är åtta poliser som ska utreda dessa bedrägerier.
– Vi har ju ingen möjlighet att hinna med, men vi jobbar så fort vi kan, berättar Johan Cato vid Helsingborgspolisen. Han berättar att gärningsmannen som lurade Skillingarydsbon är en av polisen välkänd person från Landskrona.

I somras började det rasa in anmälningar mot Landskronabon, varav en kom från Skillingaryd.

– Sammanlagt kom det in 35 anmälningar mot Landskronabon under loppet av en månad. Polisen hade inga större problem med att få tag i gärningsmannen. Han satt nämligen i fängelse då för att avtjäna straff för andra brott.

I det läget kunde polisen lägga ner bedrägerifallet, med hänvisning till att gärningsmannen redan satt i fängelse. De 35 bedrägerierna skulle i så fall räknats in i det straff som gärningsmannen avtjänar.

– Men i det här fallet så har vi valt att gå vidare och gå botten med bedrägerierna, säger Cato.

Han poängterar att folk ska sluta upp med att betala in handpenning när de handlar på exempelvis blocket.

– Har man inte sett varan och säljare ska man aldrig betala in någon handpenning, fortsätter Cato.

Han berättar att det egentligen inte finns några gränser på hur fräcka folk kan vara när de säljer varor på nätet.

– En annons på en husbil var i princip helt kopierad från en annan annons. Bara kontaktuppgifterna och priset var ändrat, till och med bilden var samma.

– Mannen som blev lurad uppgav att han sett två annonser, men att husbilen han betalade handpenning på var 100 000 kronor billigare och då hade han slagit till.

Enligt Johan Cato finns det inga försäkringsbolag eller försäkringar som täcker när man blivit lurad på det här viset.

– Vi brukar kalla dessa belopp för ”skyll dig självpengar”.

– Sluta upp med att betala för varor du inte sett, avrundar Johan Cato.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR