167 byggdagar nu avklarade

0
När 167:e byggdagen är klar så är målet snart inom räckhåll. Mycket av arbetet med den nya Familjecentralen i Vaggeryd är gjort.

– Men än så finns det mängder av jobb att göra, säger Henrik Sandahl som är platschef hos byggherren Gärahovs Bygg AB.

Sandahl berättar att arbetet med att renovera och bygga om fastigheten till en Familjecentral fick en ganska tung inledning. Fastigheten har bland annat varit en möbelfirma och en smedja långt tillbaka i tiden.

– Vi började i februari med att riva bort en massa blåbetong. Det var ett arbete som tog ganska lång tid, konstaterar Henrik Sandahl.

Fastigheten som nu renoverats är på cirka 600 kvadratmeter. Till detta kommer två mindre fastigheter på tomten som bland annat ska bli förråd.

– Just nu är vi bara två personer från Gärahovs här och arbetar. Men här finns en hel del underleverantörer som är i arbete, fortsätter Sandahl.

När allt är klart den 20 december kommer det bland annat att finnas utrymme för en öppen förskola, kvinnosjukvård och en avdelning för barnsjukvård. Många hänsyn har tagits när huset har renoverats. Bland annat finns de gamla fönsterna kvar. Eller rättare sagt, nya fönster som är byggda i samma form som de gamla originalfönsterna. Den stora fastigheten har dessutom försett med ett miljövänligt tak. Det vill säga ett tak som är täckt med solpaneler. Det mindre huset har också speciell takbeklädnad, nämligen gräs.

– Så här långt har vi följt tidsplanen till punkt och pricka. Bygget kommer att bli klart till den 20 december, lovar Henrik Sandahl. Efter att fastigheten blivit slutbesiktad så ska all inredning på plats. Sedan ska allt stå orört till februari innan kommunen och landstinget kan flytta in.

– Det beror på att möbler och målade ytor ska hinna acklimatisera sig så att exempelvis ångor från nymålade ytor försvinner, avrundar Henrik Sandahl.

LÄMNA ETT SVAR