Lions julmarknader är julfirandets startpunkter

0

För nio år sedan tog Lions-medlemmarna i kommunen över julmarknaderna i Vaggeryd och Skillingaryd. När det nu stundar julmarknader i de båda tätorternas finns det all anledning att begrunda detta faktum.
Den gamla julskyltningstraditionen var på väg att tyna bort när Lions Club grep in och räddade situationen. Därför finns det fortfarande en startpunkt för julfirandet med  familjefestligheter på de båda centrumtorgen.
Samtidigt får Lions hjälparbete runt om i världen värdefullt stöd. De senaste fem åren har Lions på detta sätt samlat in över en miljon kronor bara i Vaggeryds kommun.
På söndag som är första advent är det dags för julmarknaden i Skillingaryd och en vecka senare har turen kommit till Vaggeryd.
I båda fallen handlar det om fyratimmarsprogram som i stort sett är identiska med lottförsäljning, chokladhjul, lottförsäljningar, julgransförsäljning och utlottningar av alla de slag. Det görs också insamlingar av barnkläder och begagnade glasögon. Dessutom är andra föreningar och hantverkare i farten.
I Skillingaryd handlar det dock först och främst om att årets lucia koras och presenteras medan vaggerydsborna får hålla till godo med luciaframträdande med stöd av uppvaktade tärnor den andra advent. I Vaggeryd kommer å andra sidan Ulrika Nero från Selmas att ta plats på scenen med sång.
Julmarknadsgeneralen Jörgen Bergström drar också en lans för stipendieutdelningarna.
– Det handlar inte om elever som är duktiga utan om att eleverna röstar fram kandidater som är särskilt goda kamrater. Det ligger helt i linje med de bärande idéerna om mer medkänsla och mindre självupptagenhet som låg till grund för Lions bildande 1917, berättar han.
Intäkterna från försäljningen av Färgfemman går i till föreningen Tjernobylbarnens vänner.
Intäkterna från de övriga Lions-arrangemangen under de båda julmarknaderna går till organisationens hjälparbete bland flyktingarna i Syriens grannländer där hjälpbehovet efter fem års inbördeskrig är så stort att det inte går att beskriva.
– Lions har ju kontaktpersoner från Lions i Turkiet på plats i gränsområdena mot Syrien för att förmedla hjälpen och se till att den når fram. De beskriver situationen som om helvetet burit löst,  säger Jörgen Bergström.
Tusentalet familjer har dock fått hjälp och skolbaracker ordnas med Lions stöd.

LÄMNA ETT SVAR