Bråda dagar för roteombud i Byarums Hembygdsförening

1

 

Roteombudet Chester Johansson, till vänster, får sin tilldelning av hembygdsböcker av styrelseledamoten Bertil Magnusson.
Roteombudet Chester Johansson, till vänster, får sin tilldelning av hembygdsböcker av styrelseledamoten Bertil Magnusson.

57 år i rad har Byarums Hembygdsförening spritt kunskaper om hembygdens historia via föreningens årsskrift. Den imponerande sviten hade sannolikt inte varit möjlig utan en trogen stab av bokförsäljare, de så kallade roteombuden.
I Byarums hembygdsförening är bokutgivningen verkligen ett lagarbete. Först gör redaktionskommittén sitt arbete som omfattar skrivning av artiklar, kontakter med externa skribenter, faktagranskning och redigering.
När boken sedan anländer från tryckeriet fram på höstkanten är det dags för roteombuden att ta över. De säljer varje år två tredjedelar av upplagan på 700 böcker till sina fasta kunder i läsekretsen. Detta oegennyttiga arbete lägger en solid grund för fortsatt utgivning av hembygdsboken.
Just nu är det bråda dagar för roteombuden. Den här veckan och nästa distribuerar de cirka 400 böcker till sina kunder. Även hembygdsalmanackan som ges ut i samarbete med museiföreningen säljs på detta sätt då också medlemskort delas ut.
Detta innebär att projektet ekonomiskt är i hand när arbetet går in i nästa fas med försäljning i butikerna så långt upplagan räcker. Förra året såldes sammanlagt över 600 böcker vilket innebar att det blev en icke föraktlig slant över till Byarums Hembygdsförening.
Så har det inte alltid varit. Länge var det intäkterna från damklubbens sommarservering på hembygdsgården som tryggade hembygdsbokens utgivning. Men tack vare den moderna digitala tekniken har kostnadsutvecklingen för hembygdsboken på senare år kunnat vändas från underskott till överskott.
I måndagskväll var roteombuden samlade i Magnsia stuga för att ta emot sin tilldelning av böcker, almanackor och medlemskort. Efter att hembygdsföreningens ordförande Oscar Smith Oskarsson välkomnat presenterades hembygdsalmanackan av Lennart Andersson. Därefter redogjorde redaktionskommitténs  medlemmar för innehållet i den 57:e hembygdsboken.
Innan var och en gick till sitt såg styrelseledamoten Bertil Magnusson till att roteombuden fick sin tilldelning av böcker och almanackor.

1 KOMMENTAR

  1. Fantastiskt arbete så många gör. Verkligen värda stort beröm. Ingen glömd. –och vi andra köper böckerna och almanackan, lutar oss tillbaka i slafen och läser och lär.

LÄMNA ETT SVAR