På besök vid Yrkes-EM

0

Två busslaster med elever från Skillingaryd-Vaggeryd gästade under fredagen Yrkes-EM i Göteborg.
Företagen i regionen bjöd alla 8:or på bussresa till Göteborg för att på Svenska Mässan få lära känna yrken för framtiden.

– Eleverna fick åka till EM för att inspireras av de bästa, få prova på olika yrken och upptäcka sina egna talanger. Mycket glädjande och fantastiskt att så många ville åka, säger Peter Hugoson som är vd för kommunens näringslivsråd.

– Fantastiska företag vi har som bjuder på detta, noterar Anna Karin Slunge som jobbar med yrkesvägledning i Vaggeryds kommun.

Mattias Elmgren och Anna Hannevad var ett par av de lärare som var med.

Under lördagen genomförde Europas yrkesskickligaste ungdomar de sista tävlingsmomenten. Söndagen innebär medaljutdelning och slutet av det första internationella yrkesmästerskapet som någonsin ägt rum på svensk mark.

Hela 74 736 personer har besökt Yrkes-EM på Svenska Mässan i Göteborg för att se de talangfulla ungdomarna slåss om medaljerna, för att prova på de olika yrkena, träffa olika branscher, gå på seminarier och lära sig mer om yrkesutbildningar. Igår genomfördes de sista tävlingsmomenten för alla tävlande.

… Det har varit fantastiskt att kunna följa våra unga talanger här på tävlingen, att se alla nyfikna och engagerade människor och alla aktiviteter i montrarna. Vi är väldigt glada över att så många besökare kommit hit för att heja på och stötta vårt svenska Yrkeslandslag. Det har varit ett riktigt bra EM och nu hoppas vi självklart på många medaljer. Men oavsett resultat är vi stolta över våra svenska talanger och att vi fått vara värdland för Yrkes-EM. Alla som varit här och följt mästerskapet kan intyga att de tävlande verkligen kämpat hela vägen in i mål och konkurrensen har aldrig varit hårdare, säger Pontus Slättman, vd på Worldskills Sweden, ansvarig för svenska Yrkeslandslaget.

– Det känns fantastisk! Jag är så stolt över att ha fått tävla mot så många fantastiska personer. I helhet är jag nöjd med min insats och det känns väldigt bra. Nu hoppas vi på medalj, säger Evelyn Piros, tävlande hotellreceptionist från Malmö.

Mellan 1–3 december har ungdomar från totalt 28 länder tävlat inom 35 olika yrken på Yrkes-EM i Göteborg. 400 skolor har tagit sig till tävlingarna för att titta på de 500 tävlande som fått sina yrkesfärdigheter prövade under långa och intensiva dagar. Konkurrensen har aldrig varit tuffare än i år.

Det svenska Yrkeslandslaget består i år av totalt 31 unga talanger som i veckan har representerat Sverige när de tävlat mot europiskt motstånd. Bakom det svenska Yrkeslandslaget står Worldskills Sweden, som är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv samt Staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan. Bakgrunden till satsningen är att höja status, intresse och kvalitet på yrkesutbildningar.

Foto: Pressbilder och Johanna Arvidsson från Teknikcollege Västra Småland

 

LÄMNA ETT SVAR