Björn Paulsson utanför Skillingehus…

1
Björn Paulsson 18 maj 2006.
Björn Paulsson 18 maj 2006.

I dagens I backspegeln presenterar vi en bild på Björn Paulsson. Bilden är från den 18 maj 2006 och Björn hade lite synpunkter om kommunen. Just kommunhuset Skillingehus var nog det som han först blev känd för. 1978 var det som då 28-årige Björn tältade utanför Skillingehus för att han hade blivit nekad bostad.

Björn var en profil och han kom ofta till redaktionen med sina dikter som han gärna ville ha publicerade. Eller så ville han bara prata av sig lite grann. En sak måste man säga om honom: han var mycket intelligent och oerhört underfundig.

Den 18 juni 2010 skulle Björn ha fyllt 60 men han avled bara månaden före. Lite kommentarer efter dödsfallet av olika som skrev på Linus Perssons sida på Facebook följer här:

– Ja, en profil mindre. Han älskade att utmana, ibland gav han sig på fel personer, vilka blev väldigt förnärmade
Dock har jag en anekdot; Utanför Konfekthörnan sitter Björn och röker. En av Vaggeryds unga ”Juveler” går fram och frågar om ”Eld”, lite nonchalant lite ungdomligt kaxigt… Björns glasklara svar kom direkt; DU ÄR INTE ARTON OCH FÅR INTE RÖKA…

– Ja, en sån profil föds inte varje dag.

– Han springer nog barfota någon annanstans nu, även om det regnar…

– Paulsson var ett skolexempel på hur ”rejäla, präktiga” personer ansåg sig ha rätt att håna och skratta åt en medmänniska. Har frågat mig många gånger varifrån de ansåg sig erhålla den rätten när det gällde just Björn Paulsson.

– Han hoppade alltid på tåget i Klevshult på lördagar följde med till Värnamo och handlade på bolaget till oss. Jag frågade vad han ville ha. Han sa: En krona så jag kan förvara flaskorna i förvaringsskåpet på stationen. Sån var han Björn.

Fotnot: Varje dag klockan 08.00 till mitten av augusti kommer en bild från 2006. Passar ju bra nu när sommartorkan dragit in över våra bygder.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR