I backspegeln: Rune Claesson

0
Rune Claesson den 17 april 2006
Rune Claesson den 17 april 2006

I vår serie i backspegeln presenterar vi en eller flera bilder i ett litet reportage varje dag fram till mitten av augusti. I dag är turen kommen till en av Vaggeryds största idrottsledare genom tiderna, Rune Claesson.

Här följer två minnesord i samband med Runes bortgång och som vi tidigare publicerat i augusti 2008.

Rune Claesson har avlidit

Vaggeryds kanske störste idrottsledare genom tiderna avled i går på Värnamo sjukhus. Det var Rune Claesson som gick bort i en ålder av drygt 93 år.

Det 20 juli fyllde Rune 93 och man kan säga att han var still going strong även om han varit en del sjuk på senare år.
Rune följde i vått och torrt sitt Waggeryds IK som låg honom så varmt om hjärtat. Ingen har nog som han kämpat för sin klubb. Han var närmast ett levande lexikon inom WIK och han var mannen bakom all statistik i klubben från tidiga år fram till i dag. Men han hade en mängd andra engagemang i WIK och han var bland annat hedersordförande.

Rune kämpade just nu energiskt med att WIK skulle få en fin jubileumsskrift till 2010, då klubben är 90 år. Hans stora dröm var att få vara med om detta jubileum men så blev det inte.

Redan 1971 belönades han med Riksidrottsförbundets guld och han hade en mängd andra utmärkelser.
Tidigt började Rune på Möbelfabriken Hermes där han även var delägare och han var kvar på företaget i hela sitt yrkesverksamma liv.
1954 gifte han sig med nu framlidna Gullvi.

Rune hade även andra intressen vid sidan om WIK och Vaggeryds idrottsplats och främst var att resa.
Närmast anhöriga är syskonbarn, svågrar och svägerskor.
(inlagt av redaktionen 12/8 2008)

Till minne av Rune Claesson

Rune Claesson avled den 11 augusti 2008 i en ålder av 93 år.

Rune Claesson var inte bara hemma i Vaggeryd en omtyckt och aktad person utan oskså i hela bandy-Småland en känd och aktad profil. Han hyllades av bandyfolket i våras när han som vanligt gästade förbundsårsmötet. Och han missade faktiskt bara två möten under Smålands Bandyförbunds 70-åriga tillvaro.

Rune kunde vid sin bortgång, efter fyllda 93 år, blicka tillbaka på en mer än 75-årig bandyverksamhet. Efter JDM-triumf 1932 följde spel i Waggeryds IK A-lag med ett allsvenskt år 1942 samt sju seriesegrar i division 2 och en DM-triumf.

Den aktiva tiden kombinerades tidigt i olika ledarroller, ordförandeposter i 49 år, sekreterare i 27 år och kassör i 7 år. Han var med om det mesta i WIK, som logdansansvarig i 39 år och på gamla dar ledare i drive-in-bingo, också duktig lagledare i många år.

En bestående gärning som han omhuldade även som hedersordförande var en omfattande och mycket noggrann statistik om klubbens alla resultat, spelare, målgörare och tabeller för samtliga lag i både bandy och fotboll. Och han följde in i det sista sin datorstyrda statistik.

Ett lika ovärderligt värde har den omfattande statistik Rune gjort åt Smålands Bandyförbund om verksamheten, ledare, utmärkelser, domare och maratontabeller. Till sin 90-årsdag 2005 hade han klart med en helt unik maratontabell med 410 lag i hela bandy-Sverige, alla klubbar som under seriebandyns 75 år spelat i division 1, fram till 1981/82 benämnd division 2.

Rune var styrelseverksam i Smålands Bandyförbund i 26 år, 1955–81, och sedan hedersledamot. Han såg under årens lopp tusentals bandymatcher, band annat en rad SM-finaler och landskamper. Intresset för sporten var levande in i det sista, klar i huvudet och med synpunkter på det mesta.

Spänsten och vitaliteten stod sig länge med promenader, cykelturer och även bilkörning. Och vid vårt sista samtal någon vecka före bortgången var hans förhoppning att få ytterligare ett par levnadsår, inte minst för att få se den bok om sin livsgärning som var på gång. Nu blev det inte så. Men visst är Rune Claessons händelserika och livsbejakande levnad under 93 år värd en minnesbok. Det handlar om en positiv, levnadsglad och omtänksam människa som gjort och betytt så mycket för många.

Rune var en idrottens sanne idealist och helhjärtade eldsjäl, den som alltid ställde upp och aldrig svek. Vi är många som minns honom med glädje och stor tacksamhet, för mig också en kär och trofast vän.

Arne Argus
Hedersordförande i Bandyförbundet
(inlagt 19/8 2008)

Fotnot: Knappt tre månader senare avled Arne Argus.

LÄMNA ETT SVAR