I backspegeln: Sievert med klassisk WIK-match

0
Sievert Claesson
Sievert Claesson med programbladet från matchen mot Helsingborg år 1941.

I dagens backspegel passar vi på att visa en bild från en man i Vaggeryd som dessvärre gått ur tiden. Det handlar om Sievert Claesson som visar ett matchprogram från en klassisk match med Waggeryds IK, när man mötte Helsingborgs IF den 27 juli 1941.

Waggeryds IK var vid den här tiden smålandsmästare efter att ha vunnit DM 1940. Därför blev WIK Smålands representant i cupturneringen följande år. Efter att ha vunnit borta mot Enköping lottades WIK till att möta den tidens storlag, Helsingsborgs IF som detta år vann både allsvenskan och cupen.

Uppståndelsen var enorm. Gästerna med  legendariske lagledaren Henry Kronholm i spetsen fångades till och med på film när de kom med tåget till Vaggeryd och togs emot av ortens fotbollshövding Anton Lindbergh. 2 525 åskådare satte nytt publikrekord på Vaggeryds Idrottsplats.

Även om WIK hade kvalat in till näst högsta serien var laget chanslöst mot Helsingborg vars lag var späckat med landslagsspelare, bland annat yttrarna Malte Mårtensson och Knutte Kroon. Skåningarna vann med 8-2. Men det var inte Sievert Claessons fel. Den vesselsnabbe WIK-yttern gjorde en jättematch och imponerade stort på sina motståndare, landslagsbackarna Nisse Axelsson och Arne Johansson.

WIK.s lag så ut så här söndagen den 27 juli 1941: William Sandahl, Berndt Johansson, Stig Lööf  – Börje Nestor, Åke ”Konsum” Johansson, Thore Aldérus – Siewert Claesson, Göte Andersson, Östen Andersson, Eskil Wennberg och Nisse Sandahl.

Bilden på Sievert tog vi den 13 april 2006. Han var född den 13 september 1919 och gick ur tiden drygt 90 år gammal den 6 november 2009.

Fotnot: Serien I backspegeln pågår till mitten av augusti 2016 och vi har nu i sommar koncentrerat oss på 2006, alltså tio år tillbaka i tiden. Varje dag klockan 08.00 presenterar vi en eller flera bilder. Det sista avsnittet i denna omgång kommer i morgon den 15 augusti.

LÄMNA ETT SVAR