Torsdagskvällens dialogmöte om de framtida boendeutvecklingen i Skillingaryd engagerade många – men huvudsakligen politiker.
Kommunalrådet Allan Ragnarsson var nöjd med helhetsintrycket av kvällen men saknade åsikterna från de kategorier som verkligen berörs av den här diskussionen.
– Det har varit bra att få respons från de som står i begrepp att sälja sin bostäder och kan tänkas flytta till mejeritomten, menade han.
– Det dröjer kanske tills vi kan presentera skisser på hur vi tänker oss detta boende. Men det är viktigt att få in just deras åsikter så att vi hamnar rätt från början i detta projekt.
Cirka 50 personer var på plats i sessionssalen när samhällsutvecklare Louise Skålberg hälsade välkommen. Efter en halvtimmeslång genomgång väntade ett utbyte i åsikter mellan panelen och publiken som tog ungefär två och en halv timme i anspråk och som berörde boendefrågan ur en rad aspekter. Det var verkligen många röster som gjorde sin stämma hörd.
Fråga om Fåglabäcksområdet dryftades först. Kommunen tänker ju sig att leverera nyckelfärdiga hus till beställarna. Men meningarna gick isär om det är rätt väg eller inte. Jan-Olof Svedberg (SD) torgförde sin uppfattning om hyresrätter enligt det framgångsrika koncept som användes vid Kvarnen i Vaggeryd.
Förra kommunalrådet Bengt Dahlqvist hänvisade till den lyckade satsningen med försäljning av nyckelfärdiga villor till beställare som gjordes på Västra strand i Vaggeryd.
– Som politiker bjöd den satsningen mig emot. Men den blev helt rätt, medgav han.
Men Dahlqvist och debattledaren Catrine Palmcrantz medgav brister i själva utformningen av Fåglabäcksområdet.
– Terasseringen gick illa åt området, menade Dahlqvist.
– Vi har hittat saker som ska förbättras, vi skulle pratat mera med varandra, tillade Palmcrantz.
En tredje röst, företaget Västkuststugans representant, som inte presterade sig med namn, menade att man borde satsa på kvalitet efter samma koncept som borätterna på Folkparksområdet i Vaggeryd.
Flera röster saknade landsbygdssatsningar. Som Jonas Ekdahl från landsbygdsupproret som vände sig mot ”tätortsfixeringen och urbaniseringsromantiseringen”.
Kjell Boberg var inne på samma linjen och pekade på att konkreta förslag saknades i en viktig fråga:
– Man kan snacka om bostäder hur mycket som helst. Men hur tänker vi förhålla oss till skjutfältet med sina 6 400 hektar mitt i kommunen, undrade han.
Kenneth Åberg instämde:
– Skjutfältet har länge utgjort ett jättebekymmer. Vi hade inte samma syn förra mandatperioden. Men nu kan vi inte backa filmen, nu måste vi ta nya tag och försöka få en dialog med starten och fortifikationen kring de förödande bullerzonerna som hämmar tätorternas expansion.
Allan Ragnarsson svarade:
– Vi har haft kontakter med militären. De pekar på riksintresset och släpper inte en kvadratmeter mark.
Göran Lemke, fullmäktigeledamot för Centerpartiet kastade fram tanke på bostäder vid västra sidan av Fågelforsdammen. Söder om golfbanan äger kommunen nämligen marken. Den tanke fick ett visst stöd, bland annat från Kenth Williamsson, och är kanske något att ta med i framtidsplaneringen.