Smart byxa skyddar vid intima undersökningar

0
Undersköterskorna Kristina Samuelsson och Britt-Marie Fredriksson på Vråens vårdcentral i Värnamo har under flera år utvecklat sin idé och skapat Smart Cover, en engångsbyxa som får patienten att känna sig mer trygg och bekväm vid intima undersökningar. Foto: Therese Råberg
Undersköterskorna Kristina Samuelsson och Britt-Marie Fredriksson på Vråens vårdcentral i Värnamo har under flera år utvecklat sin idé och skapat Smart Cover, en engångsbyxa som får patienten att känna sig mer trygg och bekväm vid intima undersökningar. Foto: Therese Råberg

För patienter som ska genomföra en intim undersökning kan situationen bli obekväm. Men nu finns en speciell engångsbyxa på marknaden med öppningsbar perforering, utvecklad av två medarbetare på Vråens vårdcentral i Värnamo.

– Vi har hela tiden haft fokus på våra patienters integritet. Det började 2013 när vi mötte en patient som kände sig naken och utlämnad vid en rektoskopiundersökning, säger Britt-Marie Fredriksson och Kristina Samuelsson, undersköterskor på Vråens vårdcentral Bra Liv i Värnamo.

Många patienter känner sig utlämnade vid undersökning i gynstol. Det kan handla om en gynekologisk undersökning, eller endoskopiundersökning av tarmar som ofta utförs i gynstol för både män och kvinnor, samtidigt som underkroppen är täckt med en pappersfilt som lätt halkar iväg och kan vara ett hinder i undersökningen.

Fick innovationspris
Britt-Marie och Kristina kom snabbt fram till att en engångsbyxa var lösningen. Redan hösten 2013 fick de ett av landstingets nyinstiftade innovationspris för sin då fortfarande hemliga idé.

I dag, två år senare, efter många timmars arbete, diskussion om egenskaper, design och materialval, testning av prototyper sydda av sömmerska i Värnamo och kontakter med tillverkare, finns resultatet på marknaden – Smart Cover.

Det är en 27 gram lätt mörkblå miljövänlig engångsbyxa i ett elastiskt och vattenavvisande nonwovenmaterial, försedd med en lång perforering som lätt rivs upp där det behövs för undersökningen.

Testat och justerat
De har testat sin byxa på ett antal vårdmottagningar i regionen, såväl gynmottagning som ungdomsmottagning, kvinnoklinik och vårdcentral.

– Vi har fått väldigt positiv respons men också synpunkter på ytterligare justeringar. Patienten slappnar lättare av, och det blir lättare att göra undersökningen, säger de.

Fick hjälp av P.U.M.A
Britt-Marie och Kristina tog tidigt kontakt med Almi Företagspartner och P.U.M.A, Produktutveckling med medicinsk anknytning. Där har de fått stor hjälp med såväl rådgivning som finansiering av projektet, hjälp med varumärkesskydd, designskydd och kontakter med tillverkare.

– Det är nödvändigt att få hjälp av någon som kan de här processerna, säger de.

En konstnär i Värnamo har hjälp dem med instruktionsbilder på förpackningen. Företaget Wing Plast i Smålandsstenar, ledande inom engångsinstrument inom gynekologi och kirurgi, svarar för tillverkning och försäljning.

”Vi är stolta och glada”
På sikt kan många patienter i Sverige och andra länder erbjudas Smart Cover om de behöver göra en intim undersökning.

– Vi har lagt ner mycket fritid på detta och det har varit jobbiga perioder. Men nu är vi stolta och glada över resultatet, att känna sig bekväm i en obekväm situation, säger Britt-Marie Fredriksson och Kristina Samuelsson som förstås erbjuder patienterna på Vråens vårdcentral byxan.

LÄMNA ETT SVAR