Den 1 januari 2013 tog kommunen över ansvaret för hemsjukvården från landstinget.
Det innebär att kommunen ansvarar för den hälso- och sjukvård som ges i hemmen för personer som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan uppsöka vårdcentral.
Hemsjukvård kan innebära besök av sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast samt annan delegerad personal som utför sjukvårdsinsatser enligt hälso- och sjukvårdslagen.
Motiveringen bakom förslaget om avgifter är att det skulle motverka särbehandling mellan dem som besöker vårdcentralen respektive har hjälp av hemsjukvården föreslås att en avgift tas ut även för hemsjukvård. Syftet är även att all hjälp som ges i den enskildes hem ska hanteras lika oavsett lagstiftning.
– Rättviseskäl är det främsta skälet till avgifter inom hemsjukvården, har kommunstyrelsen ordförande Allan Ragnarsson tidigare sagt.
Ett annat säl är att kostnaderna för hemsjukvården har ökat kraftigt.
Förslaget från socialnämnden är nu att patienter inom hemsjukvården ska betala 300 kronor per månad. Vid akuta eller planerade hembesök för ej inskrivna patienter föreslås en avgift på 150 kronor per besök, dock maxavgift 450 kronor per månad. Avgiftsfritt gäller för barn upp till 21 års ålder.
Avgifterna tillsammans med hemsjukvårdsavgifterna får inte överstiga maxtaxan och brukarna är garanterade ett förbehållsbelopp.
– Vi ser inget skäl införa avgifter med det underlag vi fått, säger kommunalrådet Kenth Williamsson (S).
– När beslutet togs om att kommunen skulle ansvara för hemsjukvården skedde en skatteväxling. Då togs också ett beslut utvärdering. Så länge det inte har oordentlig utvärdering av vad det beror på ser vi ingen anledning att införa avgifter. Det finns dessutom personer som kan få kraftigt ökade kostnader om en avgift införs.