På hösten 1956 – den 4 september – inledde Radiotjänst sina officiella TV-sändningarna i Sverige. Två år tidigare hade en rad provsändningar genomförts men i Radiohandlare Sandbloms fönster på storgatan i Skillingaryd kunde man flera år innan ibland se exempelvis tyska och danska TV-sändningar. De första åren saknade många hem TV-apparat men föreningslivet blomstrade.
På våren 1956 – den 17 februari – samlades ett 20-tal pensionärer för att bilda en Folkpensionärs-förening i Skillingaryd. Distriktsordförande Axel R Nilsson från Värnamo var inbjuden för att redogöra för syftet samt värdet att ha en förening som slog vakt om de viktiga frågorna för de äldre.
De var med vördnad och respekt man valde sin första styrelsen. Till ordförande valdes skräddarmästare C G. Högberg, sekreterare åkeriägare Karl Boman, kassör snickare Karl Engvall, som vice ordförande Oskar Fransson samt som vice sekreterare Ester Andersson.
På sitt första styrelsemöte beslöt man att inträdesavgiften i föreningen skulle vara 50 öre samt den årliga medlemsavgiften 2 kronor. I brist på samlingslokaler så hölls de första åren styrelsemötena hemma hos någon i styrelsen som då också fick svara för trakteringen.
Bara efter ett år så hade föreningens medlemsantal fördubblats till 47. Ekonomin var dock svag så man beslutade höja medlemsavgiften till 3 kronor. Föreningen vann snabbt gott rykte vilket resulterade i att andra föreningar bistod med talare och underhållning på medlemsmötena.
Familjen Axelsson på Turisthotellet inbjöd föreningen att på deras TV-apparat få se de första officiella TV-sändningarna. En annan kuriosa var att ordförande skräddarmästare C G. Högberg själv på de kommande medlemsmötena högläste en kort stund ur den då aktuella boken ”Doktor Egnell:s hjälpverksamhets Sverige och i andra länder”.
Efter fyra år hade föreningen stabiliserat sig och nu kom de första kraven riktade mot samhället med begäran om att fler pensionärslägenheter skulle uppföras.
Med åren kom också krav om fotvård, handikappvänliga affärsentréer med mera.
1980 hände något säreget då man helt plötsligt fick möjlighet att yttra sig i ett stadsplaneärende. Det var byggnadsnämnden som ville få de äldres synpunkter om bostadsbyggnation i kvarteren Gäddan och Siken. Året därefter kom också byggnationen utav servicelägenheter i anslutning till Sörgården.
PRO Skillingaryd hade med andra ord stor framgång och 1981 väljer man Ellen Emanuelsson till ordförande. Hon är dock inte den enda kvinnan som innehaft ordförandeposten. Såväl Alice Bergkvist som Alice Nilsson har innehaft det viktiga uppdraget i många år.
Under 1990-talet inledde PRO sina prisundersökningar på baslivsmedel vilket resulterade till viss prisdämpning. Reseverksamheten ökade och 1998 åkte man till Vilhelm Moberg trakter i Ljuder socken. Man företog också en 4-dagars resa till Värmland. Medlemsantalet var nu uppe i 147.
En milstolpe uppnås 2004 då man får tillfälle att skaffa sig en egen lokal för styrelsemöten och studiecirklar. Litteraturcirklar ledda utav Hanna Svenningson blir årligen återkommande.
De moderna samhället pockar på och år 2006 inleder man studiecirklar i datakunskap. Nu senaste åren även studiecirklar om sin mobiltelefon och surfplatta.
För 60 år sedan susade person -och lastbilar på Riksettan igenom samhället på nuvarande Storgatan. Nya moderna E4 kom dock att lugna trafikrytmen något. Liksom att samhället förändrats har även PRO också utvecklats och är idag en modern förening.
Nu firar man sina 60 år med stolthet den 19 maj 2016 på militärens västra lägrets restaurang i Skillingaryd.
Nuvarande ordförande Göran Nilsson bjuder in fler äldre att bil medlemmar. Idag är man 210 medlemmar och har en årsavgift om 250 kronor.
Syftet är desamma nämligen att slå vakt om de viktiga frågorna för de äldre.
Bo Holst
PS