40 år sedan första Waggerydsdagen

0

I bland händer det att goda ideér kläcks i nödens stund. Som Waggerydsdagen som i år fyller 40 och som arrangerades för första gången i augusti 1975.

WIK-dagen som den hette då skapades helt enkelt för att  Waggeryds IK:s bandysektion behövde pengar. Så växte tanken på hel dag med lotterier, chockladhjul och artistframträdande i centrala Vaggeryd fram.
– Vi hade återtagit vår plats i näst högsta bandyserien vintern 1975 och hade fått Meier Andersson från Nässjö som tränare. Den satsningen kostade en hel del pengar som vi inte hade. Vi måste alltså skapa ett inkomstbringande arrangemang. Så jag kallade in bandysektionen till sammanträde i vårt kök. Ingen ledamot hade något emot tanken på en WIK-dag. Nästa steg blev att kontakta köpmännen och från det hållet var det heller ingen som hade något att erinra, tvärtom, säger Sven-Olof Isacsson som var initiativtagare.
– Om köpmännen hade anat vad som komma skulle hade de kanske visat än större intresse. Det fanns alltså inga stora pengar att lägga på artister. Men jag fick ett tips och ringde Runo ”Lanthandlarn ”Sundberg från Skövde som blev den förste artisten på WIK-dagen.
En budgetlösning, men den signalerade något nytt, att någon vågade spänna bågen.

Helt okontroversiell var dock inte bandysektionens satsning. Fotbollssektion med många starka viljor och personligheter hann inte med när tåget gick.
– Man gick och tittade snett på oss för att att vi lyckades så bra med WIK-dagen att vi kunde åka på träningsläger inför den kommande säsongen, minns Isacsson.

Men från och med 1976 var  WIK-dagen en angelägenhet för hela föreningen. Villkoret var att alla ställde upp och jobbade för WIK-dagen 1976 och det ställde man upp på.
WIK-dagen 1976 blev för övrigt en stor publiksuccé eftersom arrangemanget råkade sammanfalla med statsminister Olof Palmes valtal på Östra torget vilket lockade  minst 3 000 personer extra till Vaggeryd.

Med tiden blev WIK-dagen en fin inkomstkälla och kassako. En lång rad netton i storleksordningen 50 000 till 75 000 kronor flera år i rad motsvarar stora sexsiffriga belopp i dagens penningvärde. Dessutom svetsades föreningen samman, vilket innebar att Sven-Olof Isacsson och bandysektionen fick draghjälp av hela föreningen för att skapa en konstisbana.
– Det koncept som vi skapade har hållit gott genom åren, med framträdande av kyrkliga artister frampå förmiddagen och folkliga artister senare på dagen håller fortfarande. Vi hade musiker från Betel, Ny-David, Jan Sparring, Rune Eliasson med flera. Sedan kom till exempel, Thore Skogman, Siw Malmkvist,  Alf Robertsson, ”Tjadden” Hellström och Åby Ericson, Ingvar Oldsberg, Kjell Kraghe, Laila Westersund och många flera, minns han.

– Störst publik hade vi när Bröderna Djup kom till Vaggeryd. Då var Järnvägsgatans södra del fylld av åskådare ända upp till korsningen med Viktoriagatan.
– Då fungerade det upplägget bra. Idag vänder man sig till en ungdomligare publik och så måste det kanske vara.

Med åren började dock engagemanget hos alla parter att svalna. Vändpunkten kom vid 35-årsjubileet 2010 då en ny era inleddes med storsatsning, uppbackad av ortens näringsliv,  på Amy Diamond som dragplåster. Sedan dess har kändisarna står på parad på scenen och då har publiken också återkommit i tusental:

• 2011 Sara Löfgren och Pernilla Wahlgren,

• 2012 Sahlene och Timotej,

• 2013 Erik Segerstedt och Jenny Silver,

•  2014 Cajsastina Åkerström och Linus Svenning.

LÄMNA ETT SVAR