Vaggeryds kommun är riktigt bra på en del men också dåligt på annat i skolans värld. Resultaten i årskurs sex är vad som främst borde oroa förvaltning och politiker. Där är det endast 61,8 procent av eleverna som når målen. Bara fem kommuner i landet redovisar sämre resultat.
Bra är Vaggeryds kommun när det gäller andelen behöriga lärare. Här blir placeringen nummer 28 i landet.
Där väger man samma väger man samman andelen lärarheltidstjänster i grundskolan som har lärarlegitimation (74 procent), andelen heltidstjänster i grundskolan med pedagogisk högskoleexamen (96), andelen heltidstjänster i gymnasieskolan med pedagogisk högskoleexamen (91,1) samt andelen lärarheltidstjänster i gymnasieskolan som har lärarlegitimation (63,7 procent).
Bra betyg får också likvärdigheten (placering 64) där man mäter relationen mellan kursbetyg och nationella, samt skillnader mellan pojkar och flickor.
Sämst är Vaggeryds kommun på när det gäller löner: Placeringen där är 184.
Det är den så kallade resursrankingen som är den andra svaga punkten för Vaggeryds kommun i skolrankingen. Där ligger Vaggeryd på placering 165.
Där vägs antal elever per lärarheltidstjänst i grundskolan (11,9) , antalet elever i årskurs 7–9 med tillgång till studie- och yrkesvägledning på heltid, undervisningskostnaden per elev (45 700 kronor ) samt övriga kostnader.
När det gäller resultaten blir placeringen 135. 74,4 procent av gymnasieeleverna är i arbete eller studier två år efter gymnasiet. Men bara 61,8 (riksgenomsnittet är 78,9 procent) procent når alltså målen i årskurs sex mot 79 i årskurs nio. Andelen elever som är behöriga till gymnasiets yrkesprogram är 89 procent.