Många privatpersoner har hört av sig till Anders Svensson och övriga tjänstemän på socialkontoret med frågor kring flyktingmottagningen och vad de bidra med. Det är en hel del eftersom det finns väldiga många olika sätt att medverka.
Mötet i Skillingehus teatersalong beskrev ett antal sätt, dels i olika föreningssammanhang, dels direkt mot myndigheterna:
Man kan alltså engagera sig i de föreningar som engagerar sig för flyktingar: Lions, Internationella vänner, kyrkorna med flera. Flera talare framhöll att det är en bra början är att besöka språkcafet för daglediga på Fenix .
Kläder har myndigheterna inte möjlighet att ta emot. Men Freja, Kupan och Koola Kidz tar emot plagg.
Anders Svensson lyfte också fram behovet av vänfamiljer.
Myndigheterna, främst då socialkontoret, har stora och ofta akuta behov. Inte minst när handläggningstiderna blir långa:
– Det finns ett stort behov av människor som vill ställa upp. Till myndighetsdelen får vi anvisningar från Migrationsverket. Det kan handla om familjehem för ensamkommande, berättade Jessica Holmqvist.
– Då återstår det bara att jobba på tills vi hittar vad vi söker eftersom vi inte har familjehem och jourfamiljer på laget.
De ungdomar i åldrarna 16 till 18 år kan placeras på HVB-boenden. Men det krävs alternativ:
– För de som under 16 är det bättre att bo i familjer än på institutioner vilket HVB-boenden faktiskt är. Därför söker vi framför allt familjehem och jourfamiljer.
Men personalen från socialkontoret lyfte också fram behovet av kontaktpersoner, ”den där extra vuxna som hänger med på träning, på bio, och teater eller vill åka till Ullared eller vad det nu kan vara”.
– Där har vi världens på en liten ort världens chans. Dessutom ger det ofantligt mycket tillbaka när man ser hur de börjar trivas, glädjen hos de flyktingar som sommarjobbat och och nu får börja inreda sina första lägenheter.