Debattinlägg om vindkraftspark Boarp

0

Christer Carlsson från Vaggeryd har lämnat följande debattinlägg i om vindkraftparken Boarp.

Det gör han i form av följande öppna brev till politikerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige:

”Till alla i ledamöter kommunstyrelsen och kommunfullmäktige

Nu när kommunen väl är i turordning att yttra sig i det här omdiskuterande ämnet, så hoppas jag innerligen att ni som röstar för detta verkligen har satt er in i vad detta är för katastrof för den här landsbygden.
Försök bara att sätta er in i alla dessa människors sits som har flyttat ut till de här områdena, för att dom vill ha en underbar natur med tystnaden och uppleva djurriket vi har.

Jag har vänner som har jaktområde mellan Malmbäck och Bodafors. Där vindkraftverken står har dom fått lägga ner jakten, för det finns inget levande kvar att jaga.

Vad får vi för negativt med ett 200 meter högt vindkraftverk?
– Vi blir av turisterna som Vaggeryds kommun gärna vill ha, då dom med största sannolikhet hellre åker där det finns djur, tystnad och orörd natur.
– Vi får ett antal hushåll med ekonomiska katastrofer på grund av att deras gårdar halveras i värde och gör gården osäljbar. Kommer kommunen ta något ansvar i det?

Vi har redan nu spänningar och osämja mellan grannar, vilket med all säkerhet kommer eskalera om det blir etablering av vindkraft då flera kommer få personliga katastrofer som följd.
Och om nu det fria djurlivet drar sig cirka 2 km i omkrets från ett verk, ska verkligen människor bo innanför detta då?
Jakten försvinner i dessa områden, vilket många har som stort intresse.

Forskningen slutade 2007 på 65 meters verk. Idag är dom sällan under 200 m, och bara vingen är cirka 65 meter.
Ta gärna en titt i Vetlanda kommun och se hur illa drabbade många har blivit där.

Personer med tillgång till väldigt avancerade ljudutrustningar har bevisligen mätt olagligt höga ljud på flertalet platser,
men endast ångpanneföreningens ljudupptagningar godtas på platser som vindkraftsbolagen själva utsett till att mäta ljuden på, sällan inne på de boendes gårdar, eller där de boende önskat mätningen.
Vindkraftsbolagen har inte heller visat större vilja till att sänka effekten på de verken som stör, vilket är förståeligt då lönsamheten redan är dålig.
Placeringen av dom i vår kommun är minst 30–60% sämre verkningsgrad än vid kustbanden.

Turordningen i ett flertal etableringar och konsekvenser:

Ett företag startar upp rättigheter och prövningar, säljer sedan ofta vidare till ett företag som bygger verken.

Flera har sedan haft oturen att hamna i ekonomisk kris eller kursa, så sedan driver någon annan dom i ett antal år och tar ut vinsterna.

Sedan säljs verken lagom i sitt slutskede igen innan dom är förbrukade vid ca 15-20 år med avsikt att sista företaget ska kursa för att slippa avvecklingen på verken, så sitter markägaren kvar själv med det som är miljöfarligt skrot och betong. Eller har kommunen tänkt ta den kostnaden?

Kommunerna blir ofta lockade med arbetstillfällen. Men hur många blir det i verkligheten? Då de flesta vindbolagen anlitar
utländsk arbetskraft vid byggnationerna.

Enligt den senaste forskningen tror dom att dom har hittat en teknik som i framtiden kanske förlänger livet på ett vindkraftverk till 20–25 år, medan bolagen redan idag kalkylerar med 25 år!

Även ett antal markägare som också blivit grundlurade och inte fått ut ens halva den lovade års ersättning p.g.a dålig lönsamhet.

Och några av dom verken finns mellan Malmbäck o Nässjö, och det ligger högre än Vaggeryd.
Under denna tiden så ska staten också sponsra XX ören på varje tillverkad kilowatt för att det inte är ett lönsamt sätt att tillverka el på.

Om man nu ska ha dom i kommunen, varför inte erbjuda dom utmed våran motorväg? Oljudet finns redan där, logistiken är redan där, befintliga diken att lägga kabeln i närheten till att ansluta på elnätet som är Båramo, som enligt expertis är det närmaste och enda punkten att ansluta så pass stora effekttillverkare på.

Eolus Vind AB har inte någonstans presenterat var dom har tänkt dra ut sin anslutning, vilket jag tycker konstigt att ens ansökan kan fortsätta utan att man har en plan även för denna delen i sitt projekt, vilket borde vara en väldigt stor fråga även för Vaggeryds kommun?
Naturförstörelsen blir minimal med små avstickare från motorvägen, än att det ska byggas vägar som motorvägar i våra orörda skogar.

Trafikverket har tagit beslut att flytta en länsväg, det första i sitt slag. Jag antar att de också kommit på att vindkraftverken är farliga när det gäller iskast, de har till och med förlängt avståndet.

Vi blev på ett möte uppmanade av Monika Sporrong att leta ovanliga fåglar och fladdermöss, för sånt kan stoppa vindkraft.
Detta ser jag som ett enda stort hån mot alla boende på landsbygden.

Har inte Vaggeryds kommun större intresse av mänskligheten och vår fina natur om det nu inte hittas tillräckligt med fladdermöss!!
I Bayern har dom förstått att vindkraften inte är bra för mänskligheten, så dom har infört en lag om minst 2 km till närmaste dörr.
För min privata del i detta så vill kommunen riva mitt hem för samhällsutveckling, vilket har gjort att mina tankar gått till att kanske slå bo på min föräldragård,
men där ska man då istället leva med hotet om att hamna mitt i en vindkraftspark. På ett avstånd under 1000 m.
Med risken att få istappar i skallen, solskugga och oljud så man inte ens kan vara utomhus.
Om nu kommunen vill ha grönare el, varför uppmuntrar ni inte och kanske hjälper folk med stora tak på landsbygden med solenergi, små gårdsverk som varken stör folk eller djur o natur.
Personligen tycker jag att det är kommunens ansvar att gå ut med en tydlig riktlinje om var ni står om alla vindkraftsparker som nu planeras i kommunen,
dels för dom som vill etablera verken som kan lägga tid o pengar på andra ställen,
dels för all oro detta skapar för boende på landsbygden, och osämjor som skapas av spekulationer mellan markägare och kringboende.

Är landsbygdsborna lika mycket värda som samhällsborna i Vaggeryds kommun?

Christer Carlsson
Storgatan 27
567 32 Vaggeryd”

LÄMNA ETT SVAR