Inga landsbygdsskolor läggs ned före 2018

3

Inga landsbygdsskolor kommer att läggas ned under mandatperioden fram till 2018. Det beslöt kommunfullmäktige i kväll.

Men någon debatt om lokalplanen blev det inte. Inte helt oväntat återremitterades lokalplanen nämligen för fortsatt behandlingen i barn- och utbildningsnämnden.

3 KOMMENTARER

  1. Jag förstår att de på landsbygden är glada över beskedet, men i ett perspektiv både ekonomiskt OCH pedagogiskt är tyvärr inte beslutet rimligt. Det går inte ta ett beslut endast grundat på att föräldrar vill att deras barn ska ha nära till skolan. Vad finns det mer för fördelar med landbygdsskolor? Detta har överhuvudtaget inte kommit på tal.

  2. Ja vi är glada, och hoppas givetvis att våra skolor kommer finnas kvar långt mer än till 2018.Vi har många argument för att bevara skolorna, vilka vi har framfört för politikerna. Men för dig som inte lyssnat till oss kommer här några argument:
    Förutom att barnen får kortare resväg när vi behåller skolorna (alt ingen bussresa alls) så underlättas logistiken för hela familjen oerhört. Många av oss som bor i kommunen har våra arbeten på annat håll, och hade vid en nedläggning behövt åka flera mils omväg för att lämna på fritids.
    Skolan på landsbygden är också viktig för hela kommunen. Den gör kommunen attraktiv, och många väljer att flytta till landsbygden för att här finns bra skolor. En avfolkad landsbygd utarmar förstås hela kommunen. Landsbygdsskolan gör också att människor lär känna varandra vilket ökar samhörigheten.
    Pedagogiskt har man också mycket att vinna på att behålla småskaligheten. Närheten till kollegor och elever, gör att beslutsvägarna många gånger blir kortare och att relationer fördjupas. Och vad gäller lärarbehörigheten har man i kommunen löst det bra genom att samarbeta två skolor (Hook/Svenarum) och (Klevshult/Åker) för att få mer åldershomogena grupper.
    I nuläget är det ju dessutom så att det fattas skollokaler i både Skillingaryd och Vaggeryd, att då bussa in många elever från landsbygden skulle ju inte göra situationen bättre. Vi hoppas och tror att det finns plats för många bra skolor i vår kommun – både i tätorten och på landsbygden!

  3. Klart skolorna på landsbygden ska finnas kvar. Dels för miljöns skull som våra barn ska växa upp i som påverkas negativt av alla bussar och bilar som ska köra på alla barn men också för landsbygdsbarnens skull som behöver sättas på skolbussar i ottan, små och kanske lite oroliga av att vara långt hemifrån för att sedan kanske behöva vänta flera timmar efter skoldagens slut innan bussen går hemåt. Tycker inte det är rimligt att tvinga små barn till pendling, det kommer tids nog. Målet måste väll ändå vara att vi ska få bra skolgång åt alla barn i kommunen? Inte offra några för andra. Alltså inte acceptera kommunens budget och ta bort skolor utan istället begära mer pengar som gynnar alla barn och skolor.

LÄMNA ETT SVAR