I dag vandrar vi ganska exakt 100 år tillbaka i vår serie om järnvägshistoria. Vi landar 1915 eller kanske något år senare.
Järnvägen hade kommit till Skillingaryd 1879 och det hade byggts ett stationshus som brann nästan direkt. Ett nytt byggdes men det visade sig vara för litet och därför togs beslut om att ersätta det.
På den tiden smällde man inte upp ett hus på någon månad utan det krävdes oftast ett eller ett par års arbete innan man var framme vid fullbordan. 1907 stod den nya stationen klar och då kunde gamla rivas, den som 108 år senare står kvar.
Stationshuset är relativt lik i dag förutom att det gjorts en tillbyggnad. Mer om den en annan gång. Längst till vänster ses godsmagasinet som totalförstördes av brand den 19 september 2004 och byggdes aldrig upp. På spåret står en godsvagn och alldeles ovanför den ser man taket på ”Thulinahuset”, det huset som finns kvar än i dag.
På perrongen finns ett par damer eller flickor i tjusiga hattar.
På denna sidan järnvägen ses tre män titta in i kameran. Den i mitten är nog stinsen.
På backen ligger ett stort antal vagnshjul med tillbehör, kanske på väg att transporteras till andra platser. Vagnstillverkningen var vid den här tiden mycket stor i bygden och lite av den första industrinäringen. Till höger ser man också en trilla, alltså en åkvagn.
Husen till höger är Åkerstigs vid korsningen Stationsgatan-Skolgatan, som revs så sent som 1980. Längst till höger skymtar Stora Hotellet där senare en rad affärer avlöste varandra som Hallgrens Skor och Olssons Foto.
På baksidan av kortet står inget mer än en tryckt tillverkningstämpel och POST CARD. Det betyder dock inte att kortet är tryckt utomlands utan det är nog ändå framställt här.
100 år har gått och mycket har skett men stationen består även om den inte längre tjänar som stationshus.
• Det här vykortet finns också på vår vykortssida med länk här.
Fotnot:
Detta är åttonde delen om järnvägshistoria i Skillingaryd. Det är en serie i samarbete med Skivaryds Samlarklubb som med Håkan ”Pinebo” Johansson i spetsen håller på att bygga upp ett litet post- och järnvägsmuseum i Skillingaryd.
Järnvägsstationer var ett populärt vykortsmotiv. Det cirka 100-åriga vykortet, nu något gulnat men fortfarande i ganska gott skick.