TV: Christian berättade om insatsen före Ghadaffis fall

0

Christian Bertilsson som är uppvuxen i Hagshult var en av dem som var i tjänst under den NATO-ledda insatsen i Libyen 2011, detta år då till slut diktatorns Ghadaffi störtades och sedermera också dog.
Christian var i går kväll inbjuden till Miliseum i Skillingaryd för att berätta på tema Ghadaffis fall – Sveriges insats under Libyens befrielsekrig 2011.

Sverige bistod den FN-sanktionerade och NATO-ledda insatsen med bland annat JAS 39 Gripen och det var om denna episod Christian berättade och visade bilder för de drygt 20 som hade kommit.

Christian Bertilsson är kapten i Flygvapnet och stationerad i F17 Kallinge i Blekinge. Under sju månader hjälpte 140 svenskar till att skydda landets civila befolkning.
Den svenska flyginsatsen i Libyen inleddes i början av april 2011. Knappt ett dygn efter att den svenska regeringen beslutat att Försvarsmakten skulle delta landade de första svenska enheterna på Nato-basen Sigonella, på Sicilien. Sigonella var basen för de flesta svenskar som deltog i insatsen.

Här utsattes de för en mängd prövningar. Det gällde att skydda sig mot värmen, skaffa bränsle och mycket annat. Christian Bertilsson var chef för all materiel på basen på Sicilien.

Den internationella insatsen OUP, Operation Unified Protector, grundade sig på ett beslut från FN:s säkerhetsråd och leddes av Nato.

Syftet med Sveriges bidrag var att bevara en flygförbudszon, skydda den civila befolkningen från Gaddafi-regimens förtryck och säkerställa att vapen inte exporterades från landet – så kallat vapenembargo. Framför allt handlade det om flygspaning, att fotografera händelser på marken och utvärdera dessa för kommande anfall.

Efteråt fick svenskarna mycket beröm av sina kollegor från olika NATO-länder som deltog i operationen. Det handlade framför allt om hur bra bilder man tog från spaningsplanen och på det sätt man utvärderade dessa.

Christian berättade vid samlingen på Miliseum om de svårigheter det var vid uppdraget men också vilket minne för livet det blev för alla. Svensk militär visade att man har en förmåga att klara internationella uppdrag på ett utmärkt sätt.

Fotnot: I augusti 2011 flydde Gaddafi till Sirt, efterlyst av den internationella brottmålsdomstolen för brott mot mänskligheten. Sedan detta sista fäste fallit i rebellernas händer tillfångatogs Gadaffi den 20 oktober 2011 och han avled under en ambulanstransport.

LÄMNA ETT SVAR