Mycket av debatten kring det kommunala delårsbokslutet handlade om de oroande höga siffrorna för sjukfrånvaron.
Flera talar underströk det allvarliga i siffrorna. Den statistik som finns i det officiella delårsbokslutet ljuger inte men säger inget om trenden som tycks vara en annan än de siffrorna antyder. Alltså nedåtgående.
– Sjuktalen inom vård och omsorg är på väg ner, jag ångrar att jag inte gick upp i talarstolen och berättade om de siffror somvi politiker i socialnämnden har fått tillgång till, berättade Pelle Philip (C) som är ledamot i socialnämnden.
Dessa siffror visar att kulmen för de höga sjuktalen sannolikt nåddes fram på vårkanten. I maj hade hemtjänsten i Vaggeryd till exempel en sjukfrånvaro på 19,12 procent, idag är den 8,60 procent.
Dag- och nattverksamheten på Furugården har från 12,6-procentig frånvaro i mars gått till 5,95 procent i september.
En liknande nedgång visar Sörgården dag och natt som gått från 14,14 procents sjukfrånvaro i juni till 9,06 i september.
Demensboendena hade i februari 2,19 procent sjukfrånvaro – i september var den 10,89 procent. Nästa en halvering alltså.
Hemtjänsten i Skillingaryd redovisade i mars nästa 16 procents sjukfrånvaro, ett halv år senare var siffran 3,03 procent.
– Förbättringarna beror på att ledningen har insett problematiken och vikten av mer engagerad personal. De är viktigt att de anställda känner att de är respekterade för sitt arbete och att de känner trivsel, säger Pelle Philip som under en halv dags studier på Furugården blev mycket imponerad av det sätt på vilket personalen tog hand om de äldre.
Det är med beklagan man läser utalande från Pelle Philip att sjukfrånvaron har minskat,när, man kan läsa att timanställda inte finns med i statistiken. Tag fram hur många anställda på till exempel natt Furugården som har slutat sin anställning och gör ett nytt uttalande om situationen.
Hej!
Det är bra att sjukfrånvaron går ner i socialnämnden och när nu alla mår bra så kan man ta den karensdagen!
Hej!
Jag håller med GC ta fram en rapport hur många timanställda som har slutat att jobba natt på Furugården!
Detta kanske står på papper för att det ska se fint ut i böckerna. Verkligheten talar om nått helt annat. Chefer som inte samarbetar, hög personalomsättning både bland undersköterskor och sjuksköterskor men även på chefsnivå. Inga sökande på utlagda tjänster. Kan det va därför sjukfrånvaron har gått ner, för folk säger upp sig istället ? Hur vore det om vaggeryds kommun för en gångs skull kunde se verkligheten istället för gömma sig bakom sina mätningar som i detta fallet inte säger ett skit! Jag vänder mej nu till alla som har nån anhörig som på nått sätt är beroende av hälso- och sjukvården i vaggeryds kommun – reagera och agera. För vi som jobbar inom denna sektorn , vi gör det dagligen men oss lyssnar de inte på….