Hur står Vaggeryds kommun rustad inför de klimathot som SMHI.s rapport målar upp?
Ganska bra om vi får tro kommunens VA-chef Jonatan Rosenquist.
Han pekar då på de åtgärder som vidtogs efter de stora översvämningarna i Skillingaryd i juli 2004 då de sydvästra och nordvästra delarna av Skillingaryd drabbades.
Under de följande åren anlades så kallade utjämningsmagasin där stora mängder regnvatten kan samlas upp för att avlasta de områden som drabbades för drygt elva år sedan. Det mest tydliga exemplet är Smedjegatans förlängning vid Fåglabäck som också fungerar som ett slags fördämning när vattnet strömmar ned från höjderna i väster.
Nya grövre ledningar har också grävts ned i Sturegatan där dagvatten riskerar att stanna upp när det blir hastig påfyllning västerifrån.
– I dagsläget ser jag inga större akuta bekymmer, säger Rosenquist.
– Däremot måste vi se över dagvattenhanteringen eftersom vi vet att utmaningarna kommer att bli större med intensiva regn på kort tid. Man kan inte lägga hur grova ledningar som helst. Istället måste vi se till att det finns utrymmen, framför allt parkmark, där ytvattnet kan samlas upp. Växjö är ett klockrent exempel på detta med utjämningsmagasin och kanaler där vatten kan samlas upp innan det kommer ned i dagvattenledningarna.
Han understryker att detta är frågor som blir viktiga att beakta när nya bostadsområden planeras. Där måste det finns platser dit regnvattnet kan rinna undan.