I går hämtades året utgåva av hembygdsboken Mellan Härån och Rasjön från tryckeriet och idag börjar boken distribueras till läsekretsen. Årets utgåva är den 38:e i ordningen.
Sedan några år tillbaka finns det färgbilder på omslaget. I år ha redaktionskommittén med Linnéa Hugosson, Inger Lindström, Lennart Davidsson, Lars-Henrik Olsson, Georg Almlöf, och Bengt Dahlqvist som medlemmar och med assistans av Camilla Appelqvist och Torleif Bergström fastnat för ett verk av ”gåramålaren” Arvid Stödberg på förstasidan. Målningen föreställer gården Månsabo i Ålaryd.
Påpassligt nog innehåller boken en beskrivning av klassiska pensionat Almhill i Bondstorp, denna välkända byggnad som nu står inför en omfattande renovering. Det visar sig att skådespelarna Erland Josephsson och Bibi Andersson tillsammans med demonfotografen Sven Nykvist har gästat Almhill. Det skedde i samband med inspelningen av TV-filmen Vårbrytning. Hela filmteamet bodde på Almhill och några scener spelades in vid Rasjön.
• Kjell Boberg knyter an till nutidshistorien genom att berätta dels om potatisplockning på 50-talet i Boarp, dels om hur det gick till när telefonerna kom till Tofterydsbygden.
Två stora bitar av boken berör Andra världskriget:
• Nils Bondesons berättelse om hembygdsskildraren Enar Skillius där en stor del av materialet beskriver dennes tid som reservofficer under beredskapen 1939-45.
• Torild Bornetun har tagit fasta på att det har gått 70 år sedan Andra världskrigets slut och berättar hur världsbranden och dess slut upplevdes av en ung pojke från Bondstorps horisont. Kyrkbyn låg ju inte långt från lägret i Öreryd där många norrmän som flytt undan Quisling-regimen i sitt hemland vistades inför utbildningen till så kallade polistrupper.
Lägret i Öreryd blev efter krigsslutet mellanstation för överlevande från koncentrationsläger i Tyskland och Polen.
Men även i Bondstorp fanns ett flyktingläger. En grupp polska kvinnor som överlevt koncentrationslägren vistades då en tid i Bondstorps missionshus fredssommaren 1945, ett faktum som inte är lika väl känt som Örerydslägret men som Bornetun nu lyfter fram.
• I boken finns också en presentation av idrottsledaren Bengt Fälth från Klevshult, skriven av Linus Persson.
Vid ber att få återkomma med en närmare beskrivning av skribenternas prestationer. Men vi noterar att nutidshistorien dominerar innehållet. Självklart kan vi rekommendera ett inköp av boken med dess sammanlagt 20 artiklar. Årets utgåva är en av de mest intressanta i serien ju beroende på anknytningen till vår nutidshistoria här i bygden.