Mycket överraskande beslöt politikerna att tidigarelägga det nya vattenverk som ska byggas i Vaggeryd för cirka 35 miljoner. Brådskan var så stor att andra angelägna projekt senarelades för att vattenverket ska kunna börja byggas nästa år. Vad är det egentligen som står på spel?
Kommunens avfallschef VA-chef Jonatan Rosenquist klargör att det inte bara handlar om att det få bort ämnet mangan som sedan 2009 härjat i vattenledningarna och som kostat kommunen en hel del slantar tryckspola bort. Vattenverket i Vaggeryd får dessutom en nyckelroll i arbetet med att säkra framtidens dricksvattentillförsel.
Idag finns det sammanlagt nio små vattenverk i kommunen. Vattenverket i Vaggeryd är litet och har en enkel utformning.
– Tidigare har det helt enkelt inte behövts något mer avancerat vattenverk i Vaggeryd. Men när nu manganhalten sakta stiger, trots att kvaliteten på vatten fortsätt är så hög, krävs helt enkelt ett nytt vattenverk , säger Rosenquist.
I vattenverket tillförs först syre i oxidationstankar och kemikalier så att manganet fäller ut i fast form.
I nästa reningssteg som är stora sandfilter samlas sedan manganet upp.
Vattenverket kommer att bli så stort att det upptar ett par ordinära tomter. Det kommer troligen att byggas någonstans i närheten av korsningen Jönköpingvägen/gamla E4–Badplatsvägen, sannolikt i nära av avfarten från den större vägen eftersom det kommer att bli en del lastbilstransporter till och från anläggningen.
Vattenverket i Vaggeryd ska dimensioneras för Vaggeryd, Hok, Byarum och travbaneområdet men också för Svenarum och Hagafors, samt för den tänkta befolkningstillväxten på någonstans kring 50 invånare om året.
– Tanken är att det ska finnas utrymmen så stora att det är förberett för att i framtiden ansluta även Skillingaryd och Klevshult med en genom en enkel utbyggnad.
Tanken är dock att det vattenverk i Skillingaryd som idag finns på skjutfältet ska finnas kvar så länge att den investering som gjordes där blir använd fullt ut.
Vattenverket är helt enkelt en förutsättning för att man ska kunna gå vidare med arbetet för att trygga den framtida vattenförsörjningen.