De som tvivlar på FN:s förmåga att spela en viktig roll för fred och framåtskridande i världen tycks blir allt fler. Men riksdagsledamoten Thomas Strand från Vaggeryd tillhör inte dem. Efter två veckors vistelse vid FN-högkvarteret i New York har han snarast stärkts i sin tro på världssamfundet.
– Jag har blivit övertygad om att FN spelar en väldigt viktig roll. FN är ju den enda organisation där de flesta av världens länder för dialog, säger han.
– Det är klart att man kan bli frustrerad över att säkerhetsrådet genom fem stormakters vetorätt har blivit handlingsförlamat och inte kunnat stoppa Syrien-katastrofen. Men min tro på FN har stärkts under tiden i New York. Man glömmer ofta FN:s viktiga roll i fattigdomsbekämpningen. När det gäller flyktingsituationen har FN gjort avgörande insatser.
Vistelsen i USA möjliggjordes av riksdagens årliga studieprogram för sina ledamöter. I höst har två grupper om sex politiker i vardera gruppen besökt USA där vistelsen även omfattat två dagar i Washington som gav inblickar i det politiska arbetet i kongressen, ambassadens arbete och kulturcentret House of Sweden.
– Vi hade också möten med olika amerikanska tankesmedjor. Dessa möten handlade om relationerna Sverige-USA i Nato-frågan och hur USA ser på världsutvecklingen i stort. Vi fick också inblickar i Världsbankens arbete, säger han.
– När vi var i USA tog regeringen ett viktigt beslut, nämligen att åter öppna ett svenskt generalkonsulat i New York med avlönad personal. Det beskedet mottogs positivt, inte minst med tanke på att antalet resande till USA från Sverige har ökat med 60 procent sedan 2013. Sverige är ju dessutom den tolfte störste investeraren i USA vilket skapar 330 000 jobb.
Sverige har personal i FN som för regeringen bevakar hur den stora organisationen arbetar i sina utskott och program.
– En viktigt fråga är att Sverige kandiderar till säkerhetsrådet i FN för åren 2017-2018. Tyvärr sker det i konkurrens med två andra EU-länder, Holland och Italien, samtidigt som EU-länderna bara har två platser, säger Thomas Strand som inte ville bedöma kvaliteten på det arbete som FN:s kritiserade generalsekreterare Ban Ki-moon utför.
– Det handlar ju mycket om vilka utgångspunkter man har, om man vill ha en general eller en sekreterare som generalsekreterare i FN. Vad jag vet är att FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson är oerhört duktig och väldigt omtyckt.
Thomas Strand var mycket nöjd när han summerade de två veckorna i New York.
– Jag har varit med om flera studieprogram, men detta var ett av de allra bästa. Vi har en fantastiskt bra FN-delegation. Dessutom fick vi goda möjligheter att bilda oss en uppfattning hur de åtgärder som riskdagen beslutar om, som vår FN-styrka i Mali, fungerar ute på fältet.