I bland får inte goda föresatser det gensvar de förtjänar. Som det här med det seminarium som i går arrangerades på biblioteket i Vaggeryd med anledning av firandet av världstoalettdagen.
Många var kallade, framför allt förskollärare och allmänhet. Men det var verkligen få som kom när det var dags att slå upp portarna. Då fanns det bara ett fåtal intresserade på plats. Heder åt två pedagoger från Växthuset, Lena Vist och Monika Samuelsson, och till Kerstin Nordenstam från ReMida som valde att avsätta några eftermiddagstimmar mot slutet på arbetsdagen för att lära sig mera om vatten och avloppsfrågor.
Inte en enda representant för den breda allmänheten fanns på plats. Uppenbarligen är det så att vi alla känner oss välutbildade.
Men så är det ju verkligen inte.
Huvudföreläsare var Maria Sparf, pedagog på Upptech som berättade om hur vatten och avlopp hänger ihop, om hur vår vattenanvändning påverkar miljön och vart det vi spolar ner i toaletten tar vägen. Temat var ”Vatten ‑ vad händer sen då?
Medverkande var också kommunens miljöstrateg Catarina Kristensson, VA-chef Jonatan Rosenquist och Thomas Jacobsson, från reningsverket i Skillingaryd.
Det visade sig att väldigt många kommuninvånare är okunniga och förmodligen tar hög vattenkvalitet för givet. Arbetet på en bättre miljö hämmas av att väldigt många fortfarande tvättar bilen på gatan eller på asfalten framför garaget. Många struntar säkert också i vad som kastas i toalettstolen. Det viktiga tycks vara att det som hamnar där försvinner bakom kröken.
Endast avföring och toapapper ska egentligen hamna i toalettstolen. Men så är det inte i Vaggeryds kommun. Där är det många som struntar i de regler som gäller.
– Just nu är det färre tops än tidigare, men väldigt mycket tvättlappar, bindor och strumpbyxor spolas ned, berättade Thomas Jacobsson.
Allt detta som inte hör hemma i toalettstolen hamnar i pumpar vilket till slut innebär stora kostnader för alla.
– Vi har också problem med fettet som spolas ned i avloppet. Det märks mest ute på pumpstationerna.
Lösningen är enkel: torka upp fettet med hushållspapper och/eller samla upp i petflaskor. Det är viktigt att fettet i stället blir brännbart istället för att spolas ned i avloppet.
Ni som inte kom ska veta att det var en väldigt lärorik workshop. Så synd att inte bara lära sig mer om vikten att vårda det vatten som är alltings ursprung.