Öppenvårdsverksamheten en politisk stridsfråga

2

2016 planerar kommunen att starta så kallad öppenvårdsverksamhet på hemmaplan inom missbruksområdet. Tanken är att försöka komma till rätta med de problem som ofta uppstår när missbrukare kommer tillbaka till bostaden i hemorten efter vårdinsatser på olika institutioner.

Avsikten är att skapa två mötesplatser för öppenvårdsverksamhet, en i Vaggeryd och en i Skillingaryd med förhoppningen att dessa på sikt ska kunna minska kostnaderna för institutionsplaceringar.

Öppenvårdsverksamheten kommer dock ta tid att bygga upp och etablera.
– Vår tanke är att kyrkorna och andra frivilligorganisationer ska hjälpa till, vi vet att de kan göra fantastiskt mycket och att de är villiga att ställa upp. Därför har vi anställt en behandlare för det uppdraget med stöd av en samordnare från arbetsmarknadsenheten, säger Gert Jonsson (M) och pekar på att den satsningen finns med i den budget som nämnden antog förra månaden.
Men som Gert Jonsson konstaterar är man långt ifrån är överens i socialnämnden.
– Åsikterna skär sig i fråga om själva grundkonceptet, som han uttryckte det.

Lennart Karlsson (V) och Fredrik Nord (SD) menar att själva uppdraget är så svårt att det helt och hållet måste sortera under individ- och familjeomsorg. De båda ledamöterna menar att det kräver insatser av två professionella  ”behandlare”.

2 KOMMENTARER

  1. Ja tanken bakom hela öppenvårds satsningen var ju att fånga upp personer som bifinner sig i missbruk. Men också att bedriva uppsökande verksamhet för att kunna hjälpa innan det går så långt att det enda lösningen är institutionsvård. Vi har även en stor grupp sociala missbrukare som inte syns o som har jobb o fungerande liv i dagsläget. Men dom går på en tunn lina för det behövs inte mycket för att dom ska trilla ner. Och det är här Åsikterna går isär. Vad som ingår i missbruket är ju att inte synas o dölja att man har problem manipulera sin omgivning helt enkelt. Vi ska givetvis hjälpa till med eftervård alltså vård efter man kommer hem från institutionsvård. O här kommer ju Arbetsenheten in i bilden för att hjälpa till med social samvaro och hjälp till syselsättning som ju är deras uppdrag på delegation från kommunstyrelsen. Att då lägga delar av IFOs budgeterade medel på AME s verksamhet är för mig en gåta. Tanken är ju att fånga upp o hjälpa innan det går så långt att dom behöver institutionsvård o hjälp av AME. Och tanken på att man ska skapa en mötesplats med kaffeverksamhet för att dom sociala missbrukarna ska komma o prata om sina problem är ju helt befängd. Dom gör ju allt för att inte synas. Nej ska man få tag i o kunna hjälpa denna grupp så är det genom kontakt med beroendemottagningar avgiftnings kliniker tillnyktringsenheter mm. Samt att man kan erbjuda dom att träffas på en neutral plats o ett jour nummer dom kan ringa till helt anonyma. O detta har inte AME kompetens att utföra det måste utföras av professionell personal under IFOs verksamhet.
    Fredrik Nord ledarmot i socialnämnden för SD. Ledarmot i Brukarådet Missbruk i Region Jönköping.

LÄMNA ETT SVAR