Dags för ny stor biosatsning i Vaggeryd

1

1985 revs de fasta biofåtöljerna i Folkets Hus i Vaggeryd ut och ersattes med flyttbara fåtöljer. Men nu pekar allt på att de fasta fåtöljerna återkommer och att en ”riktig” biosalong återskapas – som en direkt följd av det kraftigt ökande biointresset i Vaggeryd.
Ewa Karlsson som är ordförande för Folkets Hus-föreningen i Vaggeryd förklarar att det är flera faktorer som samverkar bakom den tanken.
Dels är de gamla fåtöljerna från 1985 vid det här laget mycket hårt slitna. Det har tvingat fram ett ständigt lappande och lagande. Dels är den nuvarande tekniken med flyttbara fåtöljer mycket tungarbetad för personalen som tvingas slita med de otympliga raderna av fåtöljer så gott som dagligen. Den stora A-salen är visserligen stor men inte längre ändamålsenlig.
Dessa båda faktorer har förstärkts av det kraftigt stigande intresset för kommunens enda biograf efter digitaliseringen för snart tre år sedan. Undra på det när det serveras filmpremiärer samtidigt i både Stockholm och Vaggeryd.
– Innan vi fick digital bio låg publiksiffran kring cirka 800 biljetter om året. Hittills i år har vi sålt drygt 3 000 biljetter och fler kommer det att bli innan året är slut, säger Ewa Karlsson.
Hon pekar på att den svenska filmen En underbar jävla jul har visats fem gånger för fulla hus. I morgon lördag är det dags för den sjätte föreställningen med den populära filmen.
Man räknar också med att en annan svensk storfilm En man som kallas Ove med Rolf Lassgård i titelrollen kommer att dra minst lika många åskådare lagom till jul.
Kostnadskalkylen för att installera cirka 120 fasta fåtöljer beräknas ligga närmare en miljon kronor. Men filminstitutet och Boverket väntas skjuta till anslag.
Den satsningen sker förstås på bekostnad av lokalens flexibilitet. Ytan för dansgolvet kommer kraftigt att minskas. PRO:s dansaftnar är snart ett minne blott. Men dessa välbesökta tillställningar lockar enligt uppgift numera endast ett fåtal kommuninvånare.
– Utöver bioverksamheten hoppas vi därmed att kunna locka till andra typer av arrangemang som endagskonferenser, säger Ewa Karlsson.

De flyttbara fåtöljerna har snart tjänat ut.
De flyttbara fåtöljerna har snart tjänat ut.

100 år med bio i Vaggeryd
Det har nu gått drygt 100 år sedan bion kom till Vaggeryd. Det var 1913 som en Brogerhavets ambulerande biograf visade rörliga bilder i NTO-lokalen som låg på Trägatan.
1914 bildades en biografförening. Maskinist blev Alexius Abrahamsson, morfars far till (C )-politikern Ulf Abrahamsson.
1917 startades Byggnadsföreningen Framåt som 1923 tog över bioverksamheten i det nybyggda Föreningshuset.
Nio år senare hade stumfilmen tjänat ut och hösten 1932 visades modern ljudfilm för första gången i Vaggeryd.
Under en föreställning med Edvard Persson-filmen Sol över Klara brann bion ned den 5 mars 1947. Lyckligtvis hann alla ut i tid.
Den 26 december 1949 invigdes en ny biograf som sedan byggdes om i början av 1980-talet. Den var toppmodern med sluttande golv och plats för 500 sittande åskådare. De 2 september 1985 återinvigdes lokalerna som då hade fått det utseende som den i stort sett har idag.
Gammal teknik medförde att det endast visades gamla filmer i Vaggeryd. Ddäremed tvingades Folkets hus-föreningen satsa eller avveckla.
Kommunen genom Kultur- och fritid ställde sig bkaokm en sådan satsning Den 30 oktober 2012 kom beskedet från filinstitutet  som banade väg för digitaliseringen av Vaggerydsbion. Den 15 mars 2013 invigdes anläggningen av kultur- och fritidsnämndennsdåvarande ordförande Kenth Williamsson.
Nu står Vaggerydsbion inför en ny epok. Digitaliseringen blev det största som hänt sedan ljudfilmens intåg för 80 år sedan.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR