Polisförbundet sa nej till avtalsförslag

0

Regionpolischef Ulrika Herbst kommenterar om polislöner.

2,9 procent i genomsnittliga löneökningar samt 27 800 kronor i genomsnittslön för lågavlönade poliser. Det var Polismyndighetens erbjudande till Polisförbundet i de pågående löneförhandlingarna.

Ulrika Herbst, regionpolischef
Ulrika Herbst, regionpolischef

Idag stod det klart att Polisförbundet valt att tacka nej till Polismyndighetens erbjudande, trots att det var mer än Polisförbundet yrkat.

– Vi har gjort stora ansträngningar för att nå fram. Det är tråkigt att vi inte nådde i mål, särskilt eftersom det enligt min uppfattning är mer som förenar än skiljer oss åt. Nu gör vi det bäst möjliga av läget och ser till att den pågående lönerevisionen genomförs på ett bra sätt. Vår inriktning är att ta utgångspunkt i de bärande delarna i budet som Polisförbundet tackade nej till, säger Ulrika Herbst, chef för polisregion Öst.

Det uppkomna läget innebär nu att Polismyndigheten fortsätter med den avtalsprocess som redan var igång den 22 oktober, då parterna kom överens om att lönerna ska sättas i en s.k. traditionell förhandling och inte genom lönesättande samtal. Nästa steg är att arbetsgivaren tar fram ett direktiv inför lönerevisionen.

Direktivet ska skickas ut till polisregionerna och avdelningarna direkt efter helgerna. I direktivet anges närmare vilka satsningar som ska göras och vad som förväntas av de lönesättande cheferna under den fortsatta processen mot det kollektivavtal om nya löner som kommer att gälla med retroaktivitet från den 1 oktober 2015. Närmaste chef är också lönesättande chef.

Fakta: Det föreslagna avtalet som avslogs

  • Minst 2,9 procents genomsnittlig löneökning på kollektiv nivå för alla poliser (inkl. Polisförbundets civilanställda medlemmar). Detta var vad Polisförbundet yrkade.
  • Minst 27 800 kronor i månaden i genomsnittslön för de drygt 2 000 poliser med minst sex års anställning som nu har under 27 800 kronor i månaden. Detta gav en högre kollektiv garanti än vad Polisförbundet yrkade och motsvarar på kollektiv nivå en höjning av dessa polisers löner om cirka 9 procent. Särskild prioritering av yttre poliser i lokalpolisområdena i denna grupp, vilket innebär att denna grupp skulle få ett ännu högre utfall på kollektiv nivå.
  • Den beskrivna satsningen på lågavlönade poliser med minst sex års anställning finansieras nationellt. Detta var vad Polisförbundet yrkade.
  • På kollektiv nivå ska lönerna för de polisassistenter som anställdes sommaren 2015 höjas med ca 2,6 procent. Detta för att lyfta genomsnittslönen för denna grupp till 25 000 kronor i månaden. Denna grupp är egentligen undantagen från lönerevisionen, men Polismyndigheten var beredda att lyfta in dem så att de når ett genomsnitt om 25 000 kronor i månaden.
  • Ovanpå alla lönesatsningar görs en riktad individuell lönesatsning på alla poliser som arbetar i de 14 områden som kommer att vara särskilt prioriterade.
  • De individuella lönerna för helikopterpiloterna vid Nationella operativa avdelningen ska marknadsanpassas.
  • Parterna hade som gemensam ingång att satsningen på de lågavlönade poliserna med minst sex års anställning inte skulle medföra att löneutvecklingen för övriga poliser helt skulle behöva avstanna. Därför var en viktig beståndsdel att övriga poliser skulle få i vart fall cirka 2,0 procents löneökning på kollektiv nivå. Särskild prioritering av yttre poliser i lokalpolisområdena.
  • Lokalpolisområdescheferna förs över till chefsavtalet.

LÄMNA ETT SVAR