I tiotalet år var Jan Andersson från Bårestorp öster om Vaggeryd en av kommunens ledande politiker. Men efter att ha lämnat uppdraget som ordförande för socialnämnden efter tio år på hösten 2010 har han nu lämnat den politiska scenen för revyscenen. Jan har nämligen blivit revymakare i Norra Sandsjö. På lördag ska hans senaste skapelse möta sin publik på ortens bygdegård.
Engagemanget där hänger samman med Jans engagemang i bygdegårdsrörelsen där han är ordförande i Jönköpings bygdegårdsdistrikt.
– Gunnar Wallentinsson från Norra Sandsjö sitter i styrelsen för bygdegårdsdistriket. Vid ett styrelsemöte berättade han om att man tänkte börja en studiecirkel med sikte på att dra igång en nyårsrevy. Jag blev då lite intresserad och frågade om jag kanske kunde hjälpa till på något sätt, kanske genom att skriva texter, berättar Jan.
På 90-talet fuskade nämligen han och några andra intresserade inom centern i Svenarum med små revyer vid partiets grötfester på trettonhelgen.
– Det första jag gjorde då var att skriva om Wilhelm Mobergs Marknadsafton och översätta den till nutid och lokalt genom att placeras händelserna dagen före Vrigstad marknad, berättar han.
Det blev så bra att den lilla teatergruppen fick framföra sina föreställningar på Tallnäs och i Ödestugu.
– Året efter förlade vi handlingen till ringen framför Jonssons kafé i Skillingaryd med ”Osten och Berry” som huvudfigurer, säger han.
– Men efter att jag hade tillträtt som ordförande för socialnämnden 2000 blev det svårt med det politiska ifrågasättandet, förklarar han.
Jan skrev i fjol hälften av manus till Sandsjörevyn. Resultatet kan ingen klaga på. Två fullsatta lokaler med 300 besökare i Norra Sandsjö bygdegård inspirerade till fortsättning. I år blir det fyra föreställningar med premiär på lördag i Norra Sandsjö bygdegård. Tre av de fyra föreställningarna är redan utsålda.
För Jannes del har ansvarstagande vuxit ytterligare i och med att han numera regisserar gruppen av amatörskådespelare. Det innebär massor av arbete. Amatörskådisar lämnar lika lite som proffs något åt slumpen. I år har revygruppen med medlemmar från tonåren ända upp till 75-årsåldern varit samlad till övning 20-talet gånger .
Den bild av hur arbetet går till frammanar Jan från Kay Pollaks film ”Så ock på jorden”
– Som regissör får jag nu vara med och så att säga löpa hela linan ut, säger han.
– Det är viktigt att få alla att känna sig välkomma och att få deltagarna att samarbeta så att det passar deras förmåga och önskemål, säger han.
Sedan gäller det ”bara” att knyta ihop det hela. Recensionerna får utvisa hur Jan Andersson lyckas med det.