Lämnade skadad älg för plågsam död

4

På Facebook har i dagarna ett inlägg om en trafikskadad älg delats 2 500 gånger och det som väckt ilska inträffade på riksväg 27.
Mannen som såg den trafikskadade älgen skriver så här på Facebook: Jag är förbannad och besviken!
Han fortsätter med att berätta att han i tisdags var i Gislaved för att handla och när hem åkte hem på riksväg 27 mot Mossebo/Tranemo – och precis hade passerat gränsen in i Västra Götaland – såg han en älg som låg på en åker cirka 100 meter från vägen. Inget konstigt med det, kunde man tro.

– Men tack vare att det var så kallt så såg jag älgens andedräkt och det såg inte normalt ut. Älgen låg på åkern och ”vilade” men var väldigt andfådd. Jag vände om för att ta en extra titt på den och visst var det något som inte stämde.
Jag ringde markägaren som mötte upp och vi gick för att se hur läget var. När vi var 50–75 meter från älgen försökte den resa sig upp. Det såg ut som om älgen hade för stora strumpor på benen. De nedersta 30–40 centimetrarna på båda bakbenen var avslagna och hängde bara i lite skinn. Älgen stod nu på bara benpiporna, skriver mannen.

På ett par minuter var polisen kontaktad och lidandet var snart avslutat.

Vid vägen låg plastbitar från en röd kofångare.
– Efteråt har jag hört att dessa delar synts redan klockan 18.00 kvällen innan.

Någon har alltså kört på älgen och sedan bara kört vidare.

Föraren kan inte ha undgått att märka kollisionen. Älgen vägde cirka 300–350 kilo och den hade bevisligen träffats av framdelen av fordonet.

Älgen hade legat minst 18 timmar på detta viset och plågats.

– Så jag hoppas att du med en trasig röd kofångare inte sovit så gott. Ett telefonsamtal, tre siffror (112) direkt vid olyckan hade sparat mycket lidande! Det är dessutom brottsligt att inte rapportera en sådan kollision till polisen, skriver mannen.

4 KOMMENTARER

 1. Hemskt. Svårt att få bukt på då de flesta som kör på djuren och inte anmäler lagar skadorna på egen hand.
  Nu generaliserar jag väldigt och är fördomsfull men det är inte sällan bilar som Volvo 740, Saab 9000 är inblandade och föraren inte har rent mjöl i påsen.
  Drogpåverkad eller stöldgods i bilen, körförbud eller dyl.

 2. Polisen borde med hjälp av plastbitarna på platsen kunna rekonstruera vad typ av bil det var och sedan leta upp den, för de lär ju kräva reparation på verkstad. Men förutsättningen är ju att viljan finns. Sannolikt kommer man att lägga ned detta ärende också.
  Sedan tycker jag man mot bakgrund av dagens heta debattläge måste börja ifrågasätta om det verkligen var rätt att avliva den där älgen. Den hade kanske överlevt och det finns ju många halta älgar i naturen. Det jag tänker på är vad som händer i Värmland efter att en av polisen anlitad skyddsjägare avlivade en påkörd varg där båda bakbenen var avkörda. Den jägaren har blivit hotad, lever med polisskydd och har fått sin bil sönderslagen. De mindre militanta skriver såhär (obs att det kommer från en gruppansvarig person och inte en enskild galning): https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1781288052098715&set=gm.1133953423283553&type=3&theater
  Så med motsvarande logik är minimikravet angående den påkörda älgen att den skickas till SVA och att ärendet därefter lämnas till miljöåklagare som tar ställning till om den som avlivade älgen skall lagföras eller ej.
  Är det fler än jag som tycker att vi lever i en allt galnare värld?

LÄMNA ETT SVAR