Berättar om livet med och efter Pippi Långstrump

0

En gång i tiden blev skådespelaren Inger Nilsson världskändis på filmduken som Pippi Långstrump. Nästa vecka berättar hon om vad som hände sedan i Vaggeryd.
På torsdag kväll framträder hon vid en offentlig föreläsning i Fenix-aualan och på fredagen gästar hon Fenix-gymnasiet.
Där kommer hon att möta en publik som sannerligen inte har glömt sin Pippi, förlåt Inger Nilsson:
– När jag berättar för mina 16-åringar att hon ska komma hit berättar de att de älskar Pippi, berättar Helene Karlsmo, lärare på Fenix-gymnasiet och en av initiativtagarna i Föreningen Fenix Vänner till Inger Nilssons vaggerydsbesök, i samarbete med biblioteket och NBV.

Betänkt att det har gått 45 år sedan Pippi-filmerna spelades in i Olle Hellboms regi. Det är en lång tid och ändå finns Pippi Långstrump fortfarande i mångas medvetande även om Astrid Lindgrens böcker inte längre är lika efterfrågade som på 1960-, 70- och 80-talen.

– Då hörde Pippi-böckerna till de mest utlånade. Efterfrågan var då så stor att vi fick ha flera dubletter för utlåning. Men idag läser man dem inte lika mycket, dubletterna har plockats ned i magasinet. Men istället lever hon nog främst vidare genom sina filmer, säger bibliotekschef Lo Claesson.

Priset blev högt för Inger Nilssons succé och odödlighet på filmduken. För generationer bioälskare har hon blivit så förknippad med sina Pippi-produktioner att andra filmuppdrag, med vissa undantag, i princip av har uteblivit. Undantaget är på senare år främst Tyskland.

Sak samma med Maria Johansson spelade Tjorven i Saltkråkan-filmerna och som fick se karriären gå i stå, precis som flera andra Astrid Lindgren-skådisar som Torsten Lilliecrona och Berndt Ekelund.
– Det är då fan att jag som Dramtenskådespelare ska förknippas med Tjorven och Saltkråkan, lär den sistnämnde ha sagt.

Enligt Helene Karlsmo kommer Inger Nilsson att dels ge inblickar och glimtar från spelet bakom kulisserna:
– Hon ska berätta om  hur det var att spela in Pippi-filmerna men också om hur det var att som ung komma in på scenskolan, säger Helen Karlsmo.
– Men mycket kommer nog att handla om hitta sin identitet och gå vidare i livet. Inger Nilssons erfarenheter gäller nog alla men i synnerhet ungdomar som för en ständig kamp för att hitta sin identitet. Många kommer säkert att känna igen sig.

LÄMNA ETT SVAR