Inger Nilsson om livet som Pippi och därefter

0
Många autografer och selfies blev det under kvällen i Vaggeryd. Anna Lydén från Vaggeryd fick Ingers autograf.
Många autografer och selfies blev det under kvällen i Vaggeryd. Anna Lydén från Vaggeryd fick Ingers autograf.

Inger Nilsson gillar visserligen inte smeknamnet ”Pippi” mellan för och efternamn. Men hon har förlikats med tanken att först och främst vara känd som flickan som blev världsberömd genom sin gestaltning av Pippi Långstrump på film.
Det bestämda intrycket fick vi efter hennes mer än timslånga föreläsning i Fenix-aulan i Vaggeryd på torsdagskvällen. I den bitande kvällskylan hade drygt 60 personer hittat dit. Vaggerydsbesöket fortsatte idag med föreläsningar på Fenix.

Trots att det snart har gått 50 år sedan filminspelningarna började får Inger Nilsson från Kisa fortfarande leva med att jämnt och ständigt förknippas med sitt livs stora roll.
– Det är på gott och ont, mest gott nu för tiden. Värst var det kanske i 20-årsåldern när jag ständigt frågade mig om jag var värd något som Inger när jag var värd så mycket som ”Pippi”. Men ofta har jag blivit sårad utan att folk kanske menat något illa, berättade hon.

Under Ingers föredrag fick vi framför allt  många inblickar i spelet i kulisserna från 1967 och framåt.

• Som när Inger under de långtråkiga tagningarna på Filmstaden i Solna som nioåring fördrev tiden med att intervjua alla som hon fann i närheten. Till slut var det någon som tröttnade och skickade iväg henne till en arg man i ett intilliggande rum. Denne fick standardfrågorna ”är du gift, har du några barn”? Utan att hon anade det hade Inger frågat demonregissören Ingmar Bergman som samtidigt spelade in film med Bibbi Andersson. Bergman, känd för sina många barn och en rad giftermål, blev måttligt road, körde Inger på porten och skrek:
– Inga ungar i min studio.
• När Pippis pappa Efraim Långstrump kom in i filmspelningarna på Gotland hade de tyska särintressena i produktionen tänkt sig att rollen skulle gestaltas av tysken Ralf Wollter.
–Det var en liten gubbe som såg arg och bister ut. Men regissören Olle Hellbom tänkte sig en mer varm person och krävde att få Beppe Wolgers. Och så blev det.
• Den tyske Efraim Långstrump fick försörja sig på porrfilm och en roll som tysk nazist i filmklassikern Cabaret…
• Lägg därtill att den tyska aktris  som gjorde Prussiluskan gick omkring ständigt berusad under filminspelningarna…
• När inspelningarna senare flyttade till Barbados var det så ont om statister att upptäcktsresanden Thor Heyerdahl, som befann sig på Barbados efter färden över Atlanten med vassbåten Ra, övertalades att ställa upp, liksom musikern Svend Assmussen.
• Det var Inger som gav hästen, som bara heter just Hästen i böckerna, namnet Lilla Gubben.

• När vi ändå är inne på avdelningen djur kan vi avslöja att apan Herr Nilsson inte alls var så timid som han ger sken av på film.
Med tiden tycks Inger Nilsson ha försonat sig med sitt Pippi-öde, inte minst för att hennes karriär har tagit fart på nytt de sista tio åren. Först i samband med tyska TV-produktioner av Marie Jungstedts deckare om kommissarie Knutas och hans kollegor vid Visbypolisen där Inger spelar rättsläkare.
Men hon har också haft en roll i den Guldbaggenominerade filmen Efterskalv och kommer därför att finnas med på den stora TV-sända galan på måndag. Hennes första riktiga filmroll på 46 år!

LÄMNA ETT SVAR