Stark vilja driver de ensamkommande

8

I två år har Anders Svensson varit huvudansvarig för mottagningen av de ensamkommande flyktingbarnen i Vaggeryds kommun. I slutfasen av redovisningen av projektet 200 i praktiken delade han med sig av sina erfarenheter från detta ansvarsfulla uppdrag.
Under dessa två år har han sett verksamheten växa från åtta till knappt 100. I dag är verksamheten lika omfattande som individ- och familjeomsorgen. Om ett år kan den ha vuxit med 50-60 personer ytterligare.
En omöjlig utmaning för Anders Svensson?
– Det blir en stor utmaning. Men vi har här att arbeta med en väldigt stark och motiverad grupp, svarade han.
– De är otroligt ambitiösa, många av dem har gått över berg och land, gömt sig under lastbilar som studsat fram på knaggliga vägar, de flesta har dålig kontakt med föräldrar men en enorm motor att lyckas. De lär sig svenska på två månader, söker sig till föreningslivet och letar praktikplatser eftersom de vill börja jobba och tjäna pengar så fort som möjligt. Bättre ambassadörer för Vaggeryd kommun är svårt att tänka sig. De vill bo, bidra och arbeta här och visar samtidigt stor tacksamhet.
Anders Svensson understryker att mottagningen i Vaggeryds kommun bedrivs med strama tyglar, på ett sätt som av vissa kanske ses som kontroversiellt.

– Vi är tuffa när det gäller ordning och reda, vill vara schyssta mot dem för att de ska inse vad som gäller. Samtidigt ser vi dem som en stor framtida resurs för samhället, inte minst för att de med sin kompetens kan komplettera med kunskaper inom traditionella hantverk som jordbrukare, skräddare, frisörer, tapetserare.
Risken är att de under tvååriga asylprocessen hamnar i ett vacuum eftersom de under den tiden inte får börja tjäna pengar.
Under 2016 ser Anders Svensson inget slut på flyktingvågen.
– Att den skulle avstanna låter otroligt, tycker Anders Svensson.
– Trenden är att dessa människor allt mer söker sig mot Turkiet. Vi planerar därför för ett lika stort mottagande som i fjol.

8 KOMMENTARER

  1. Hej ”mek”

    Praktikplatser och andra arbetsmarknadsåtgärder som kommunen anordnar är jobb som kostar pengar och inte tillför samt de företagen som åtager sig människor som står lång från arbetsmarknaden får mer eller mindre hela lönen betald där med lönedumpning som mångt och mycket blivit en strukturel företeelse.
    Inget fel i att hjälpa människor som står långt ifrån arbetsmarkanden dock ett stort problem när denna grupp ökar med hundratals procent och att dom är entreprenörer och annat trams är bara skit snack, klart av alla tiotusentals människor som kommer finns det kunnigt folk dock inte i den kvantitet som vill påskinas.
    Kanske du kan ge ett konkret exempel ?

  2. Tack för ditt utvecklande resonemang Jag har träffat och lärt känna många av de ensamkommande i min vardag och känner igen mig i mångt och mycket i det som artikeln beskriver. Utifrån din kommentar antog jag att du också kände dem.

    Sen kan man diskutera på ett generellt plan, kostnader osv. och jag håller med dig om att arbetsmarknadsåtgärder inte alltid är till godo (ensamkommande går för övrigt i skolan) och att alla inte är entreprenörer (dock är många det, precis som övriga befolkningen).

LÄMNA ETT SVAR