Förslaget till gemensam handlingsplan för polismyndigheten i länet och Vaggeryds kommun har nu börjat behandlas politiskt. Handlingsplanen har tre huvudteman; kampen mot narkotikan och de drogrelaterade trafikbrotten samt det trygghetsskapande arbetet som inkluderar det så kallade medborgarlöftet.
I kommunstyrelsens arbetsutskott bifölls förslaget till handlingsplan som målar upp en problembild som är oroande. Det handlar bland annat om ett ökat antal narkotikabrott. Kampen mot dessa kommer att utgöra en av de viktigaste punkterna i handlingsplanen.
Antalet anmälda narkotikabrott bland unga vuxna i åldrarna 15 till 20 år har ökat från 22 till 29 mellan 2012 och 2014. Under 2015 har antalet ökat ytterligare även om alla siffror inte är klara. Det gäller också de anmälda rattfylleribrotten i trafiken.
En problemkälla är narkotikalangare från storstäder. Landstinget gjorde 2013 en undersökning av andelen pojkar i årskurs två på gymnasiet som någon gång använt narkotika. Andelen är avsevärt större i Vaggeryds kommun än i länet i övrigt. En ny undersökning kommer att publiceras i år.
Medborgarlöftet som började gälla 1 januari har därför ett huvudspår mot narkotikaproblematiken kring dessa unga vuxna.
Kommunstyrelsens ordförande Allan Ragnarsson (M) menar att de oroande statistiksiffrorna dock kräver en viss nyansering.
– Man ska naturligtvis inte förringa dessa uppgifter. Men mycket hänger samman med polisens trafikkontrollplats Krängsberg vilket innebär att uppgifterna statistiskt hamnar under Vaggeryds kommun. Vi har diskuterat att på något sätt försöka skilja statistiken från Krängsberg från Vaggeryds kommun i övrigt, säger han.
En annan huvudrubrik är trafiksäkerheten. I fråga om droger i trafiken ligger Vaggeryd högt i länet. En av orsakerna är sannolikt att E4 passerar genom kommunen och att de olyckor som inträffar måste hanteras av kommunen och dess räddningstjänst.
Målet är att antalet drogpåverkade förare ska minska och att hastigheterna ska sänkas.
Ett tredje huvudtema är trygghetsfrågorna. I de senaste mätningarna inom de så kallade öppna jämförelserna har Vaggeryds kommun två mätningar i rad legat bland de två bästa kommunerna i länet och bland de 60 bästa kommunerna i riket. Ett vapen i arbetet kring trygghetsfrågorna är grannsamverkan. I oktober 2015 fanns 100 grannsamverkansområden i kommunen.
– Generellt sett upplevs kommunen som väldigt trygg med få brott, understyrker kommunalrådet Kenth Williamsson (S).
– Det är viktigt att medborgarlöftet finns med i handlingsplan. Det innebär att vi kommer att jobba extra hårt mot droger.