Hjälp fåglarna med extra mat!

0

fagel-snf-mata-160123-press

Hjälp fåglarna med extra mat så att de lättare klarar snö och kyla. Tillvaron är ibland tuff för de fåglar som övervintrar i Sverige. Håll också ögonen öppna för den sällsynta vitryggiga hackspetten, som kan komma på besök vid fågelboet.

– Fåglar är viktiga i många människors liv. Många har svårt att själva ta sig ut i naturen, men när man matar fåglar på vintern får man en chans att se fåglar på nära håll, fast man själv sitter inne vid köksbordet. Och genom att mata ger man fåglarna lite extra energi i kylan, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande som har blåmesen som en favorit bland vinterfåglarna.

Olika fåglar har olika favoriträtter. Näbbens utseende berättar vilken sorts mat en fågel föredrar. Smala näbbar kan pillra fram insekter, kraftigare är bra på att knäcka hårda fröskal. Många fåglar äter lite av varje. Det viktiga är att de får i sig mycket energi, särskilt om det är riktigt kallt. Därför föredrar också många fröätande fåglar riktigt feta frön, till exempel solrosfrön.

Naturskyddsföreningens fem tips till alla fågelälskare som vill göra en insats

1. Många fröblandningar innehåller mycket havre, trots att nästan bara gulsparven verkar föredra havre. Satsa gärna på lite mer solrosfrö, även om det kostar lite mer.

2. Häng upp maten så att inte fåglarna går runt och bajsar i den, det kan sprida parasiter och sjukdomar.

3. Det är bra med buskar i närheten som fåglarna kan gömma sig i, med det helst bör inte buskarna skymma ända ner på marken. Då blir de lätt gömställen också för katter.

4. Välj i första hand ekologiska fröer och nötter. Ekologiskt smör eller Bregott är ofta billigare än de billigaste talgbollarna om man ser till hur mycket fett man får för pengarna. Talgbollarna innehåller olika blandningar som förutom fett också innehåller frön och mjöl.

5. Man behöver inte vara rädd för att avbryta matningen. Fåglar är rörliga och har fler matställen som de uppsöker om maten tar slut på ett ställe.

En av de mest hotade fåglarna i Sverige är den vitryggiga hackspetten. Naturskyddsföreningen arbetar för att arten ska klara sig kvar, men det finns bara ett tiotal vilda fåglar. I vinter har det glädjande nog kommit vitryggiga hackspettar från Ryssland och Finland till flera platser längs Norrlandskusten.

– Även om det är väldigt ovanligt, dyker det faktiskt upp vitryggiga hackspettar vid fågelbordet. Särskilt vid Norrlandskusten, men också längre söderut kan det vara bra att sätta ut talg eller fett som hackspettarna behöver i kylan. Vi vill väldigt gärna få in rapporter, helst foton, på hackspettar som kan vara vitryggar, säger Kristoffer Stighäll, projektledare för arbetet med att rädda vitryggen.

Vitryggig hackspett kan förväxlas med den betydligt vanligare större hackspetten som emellertid har ett tydligt vitt fält på skuldran, alltså på fågelns sida, som enkelt kännetecken.

 

LÄMNA ETT SVAR