Snöplig förlust för IFK

0

IFK Värnamo ledde med 1–0 mot Kalmar och spelade i andra halvlek med två man mer på banan. Snöpligt olyckligt kom 1–1 på självmål och 2–1 för Kalmar på en frispark i slutet med vindens hjälp.

Det blev en tuff och svårspelad match. Vädrets makter var inte gynnsamma över Gastens IP utanför Kalmar. Snöblandat regn och hela tiden starka vindbyar.

Kalmar inledde i motvind, men ägde spelet genom att få ytor att jobba på. De hade bra tryck några gånger, men IFK fredade sig med stora hjärtan.

Värnamo hade några bra möjligheter att ställa om. Riktigt hett blev det i 20:e minuten då Pär Cederqvist rusade på en långboll. Kalmars målvakt Ole Söderberg hann dock före, var först på bollen men precis utanför straffområdet. Utan att greppa den och Cederqvist såg chansen, men då fick Söderberg upp en hand och fällde PC. Straff blev det inte, KFF-målvakten fick rött kort.

Tränaren Peter Svärd valde då att ta ut en forward, Romario, och Lucas Hägg kom in mellan målstolparna.

Efter en halvtimme avtog det snöblandade regnet, men vinden var fortfarande stark. Starka var också IFK, vars självförtroende växt, och när chansen kom togs den. En smart passning rensade Kalmar rakt i gapet på Pär Cederqvist som rutinerat slog in 0–1.

I slutet av halvleken hade Issam Jebali ett skott som gick precis utanför stolpen och på övertid hade gästerna tre hörnor i följd, men Kalmar stod emot.

Efter pausen hade Kalmar vind i ryggen och skapade snabbt en hörna. Den slog Rasmus Elm mot första stolpen. Upp klev Issam Jebali för att nicka undan, men det bar sig inte bättre än att bollen for in i målet. Snöpligt och mindre lustigt.

Men, ännu större numerärt överläge fick Värnamo i 66:e minuten. Då fick mittbacken Stefan Larsson sitt andra gula kort som innebar utvisning. IFK var alltså elva mot nio.

Inte för inte hade IFK mycket av spelet och de försökte med olika varianter. Mycket bra spel utmynnade i minut 72 med att Cederqvist blev frispelad. PC sköt direkt, men rakt på KFF:s målvakt.

Några minuter senare var hemmalaget i anfall, hade ett friläge men Rasheed i Värnamomålet läste perfekt, rusade ut och täckte.

Varpå IFK åter försökte bygga offensiva attacker, men när man minst anade kom en kallduschen. Kalmar fick frispark långt ut i banan. Rasmus Elm slog till på rullande boll, eftersom vinden var så stark, och det blev en hög skruvad boll som gick över Rasheed och in precis under ribban.

Snöpligt, är bara förnamnet.

Nya försök utmynnade egentligen bara i försök, ty hemmalaget kämpade, sprang och störde och slutsignalen innebar att IFK fick vända hem som förlorare.

Och, givetvis var det besvikelse i IFK-gänget.

– Man måste vara besviken då de fick två utvisade, säger Jörgen Petersson, och tränarkollegan Peter ”Kuno” Johansson sa direkt i en tv-intervju:

– Svagt att förlora en sådan här match.

• Varför blev det då förlust?

– Det var för krampaktigt och man måste lita till sitt spel, våga och inte vara så passiva som vi var. Såg ut som man väntade på slutsignalen.

• Något positivt?

– Första halvlek var väl godkänd och vi gjorde ett fint mål.

• Något mer?

– Vi borde gjort 2–0, Freddy Winst hade ju ett friläge. Kanske att vi skulle haft straff då Cederqvist fälldes, men så är det.

Bara att bita i det sura äpplet och komma igen. Elfsborg nästa lördag på Ljusseveka ser på pappret inte lättare ut än Kalmar FF.

Matchfakta

Kalmar FF–IFK Värnamo

2–1 (0–1)

Mål: 0–1 (37) Pär Cederqvist, 1–1 (49) självmål, 2–1 (86) Rasmus Elm, frispark.

Varningar: Stefan Larsson, K (25), Martin Claesson, (41), Stefan Larsson, K (65), Oskar Johansson, (75).

Utvisningar: Ole Söderberg (mv), K (20), Stefan Larsson, K (65).

IFK:s lag: Jonatan Rasheed– Victor Nilsson, David Engström, Martin Claesson, Peter Jul Nielsen– Tobias Englund, Oscar Johansson, Johan Svahn, Freddy Winst– Pär Cederqvist, Issam Jebali.

Avbytare: Dido Hussein (84), Simon Nilsson (84), Johan Andersson, Henrik Widén, Oskar Seger (mv).

Domare: Per Melin, Kävlinge.