Sommelier Christian Bävemark anordnade för fjärde året i rad en champagneprovning på Hooks Herrgård. Precis som tidigare år var det enbart champagne som provades.
Värdet på buteljerna som öppnades uppskattar Christian till cirka 40 000 kronor. De dyraste buteljerna skulle nog vid auktion ha ett värde runt 2 500 kronor. Comtes de Champagne årgång 2004, skulle nog kunna ha ett sådant värde, likaså Diebolt-Vallois, Fleur de Passion årgång 2005 som dessutom serverades på magnum.
Gästerna som var 63 till antalet serveras till denna champagneprovning en klassisk Afternoon Tea-buffé. Det öppnades totalt 69 buteljer men det var 55 olika sorter som serverades. Gästerna fick dessutom några uppgifter som handlade om att utse bästa champagne i olika kategorier.
I kategorin ”bästa champagne under 400 kronor” placerade sig champagnen Diebolt-Vallois á Cramant Blanc de Blanc väldigt högt. En champagne som kostar 389 kronor. Denna champagne är enligt Christian mycket elegant med fruktig doft med inslag av nyrostat bröd. Smaken är komplex och den friska höga syran blandas med frukt, brioche och nougat. Detta vinet har legat hela 96 månader på sin jästfällning.
Vinnaren i kategorin bästa exklusiva champagne blev inte helt oväntat Perrier Jouét Belle Epoque Vintage 2007 som kostar hela 1 195 kronor för en butelj. Denna champagne har dessutom enligt Christian en förmåga att kunna bli ännu bättre med lagring. Och på frågan hur lång tid ett sådant här vin kan lagras och bli bättre, svarar Christian:
– Det är många egenskaper som avgör om ett vin kan lagras eller inte. Men för just detta vinet så tror jag det kommer utvecklas och kommer vara helt magiskt att öppna runt år 2030.
Dock håller Christian champagnen Comtes de Champagne som lite egen favorit. Och detta året så öppnas det tre årgångar av detta vinet som kostar 1 350 kronor för en butelj av årgång 2006.
Johan Vincent, från Norrköping som varit med en gång tidigare vid denna provning tycker det fantastiskt att få komma ner till Hooks Herrgård och vara med om denna unika provning.
– Det märks att intresset bara ökar och ökar för denna provning, säger Johan.
Det var fullt för över ett halvår sedan. Johan lyckades prova cirka 20 olika champagner, och det är nog ungefär vad man mäktar med på en eftermiddag så här.
Champagne som är ett mousserande vin från det franska distriktet med samma namn. Det räcker inte heller att det kommer från distriktet champagne utan måste även tillverkas enligt mycket strikta regler. Den viktigaste är kanske regeln att vinet måste jäsa en andra gång på butelj, i minst 15 månader. Dock menar Christian Bävemark att ingen kvalitetsorienterad producent låter sina viner jäsa kortare tid en 36 månader.
Vissa utav de champagner som är med idag har legat på sin jästfällning (jäst en andra gång på butelj) så lång tid som upp mot tio år innan byter ut kapsylen som suttit på mot kork och grimma.
– Det är även vid detta tillfälle som producenten bestämmer hur söt champagnen ska vara, även om det ska bli en roséchampagne bestäms vid detta tillfälle, berättar Christian.
Varför är champagne så dyrt?
Det största skälet till det är enligt Christian att det beror på den unika jordmån som finns i området Champagne. Denna jordmån finns nämligen enbart i just champagne.
– Ingen annanstans på jorden finns den, och det har sedan länge varit känt att vinerna från detta område höll en högre kvalitet en vinerna från andra områden gjort. Denna tydliga kvalitetsskillnad beror väldigt mycket på just jordmånen. Sedan att ”rätt” personer vid ”rätt” tillfälle valt att dricka/servera denna ädla dryck har gjort att den fått ännu mer glans och mystik över sig, tror Christian Bävemark.