Ny derbyseger för VHK

0
VHK efter derbysegern mot Anderstorp

På torsdagskvällen möttes damjuniorerna Anderstorp SK – Värnamo HK i en match som slutade 18–23 (8–10).

VHK-tränaren Peter Alzén ger sin syn på matchen.

Damjuniorserien består denna säsong av trippelmöte och de två tidigare mötena hade slutat med vinst för oss, så nu var det sista chansen för hemmalaget att nypa någon poäng av oss.

Första kvarten är jämn, inget av lagen orkar rycka iväg innan vi får lite ordning på försvars- och anfallsspel och går från ledning 5–4 till 10–6 med några få minuter kvar av halvleken.

ASK avslutar halvleken bäst med två raka mål och matchen känns ganska öppen inför andra halvlek.

Denna halvlek fick vi inte till försvarsspelet som vi brukar, dels på grund av att vi själva är lite för stillastående i fötterna, dels då ASK hittar en del bra lösningar.

Vi ändrar till ett mer defensivt tänk försvarsmässigt till andra halvlek. Framåt vill vi fortsätta med längre spelföljder, större rörelse och att sätta trycket på rätt försvarsspelare. Nu faller det tänket lite när motståndaren gör ett enligt mig ödesstiget misstag. Precis som förra gången vi möttes kommer både en och två punkt efter fem minuters spel. Vi tar blixtsnabbt en timeout, byter in de tjejerna som passar bra för spel med lite större ytor.

Vi får ganska omgående utdelning och får en ganska behaglig resa fram till matchslutet.

Förra matchen valde vi själva att behålla försvarstänket som vi vill utveckla. Denna gången blev agerandet lite annat, försöker undvika punkter så mycket det går i juniorserien, men vill motståndaren spela den typen av spel så ska de få det, denna gången i alla fall.

Vi valde att ta bort den spelare som var ganska ensam om att vara het. Resultatet blev givetvis att Anderstorps anfallsspel började hacka betänkligt och hela andra halvlek kändes ganska kontrollerad även om hemmalaget tilläts snygga till siffrorna något när spelet på slutet blev mer normalt utan massa punkter.

Återigen en härlig känsla att få vinna ett derby och med tre segrar av tre möjliga borde det inte råda något tvivel om vem som för tillfället har den bästa damverksamheten i regionen.

Återigen är det som lag vi vinner även om vi tvingas spela nästa hela andra halvlek med spelare som passar för att straffa motståndarens agerande.

En som steg fram lite idag efter att ha haft det lite tungt anfallsmässigt var Lisa Karlsson. Som försvarsspelare är hon alltid duktig, men idag visade hon upp fina takter framåt med.

Josefin Gerdtman är en av de mest lovande vänstersexor jag jobbat med. Hon gör det mesta rätt även om bollen inte riktigt ville in i mål, men hon kommer ösa in kantmål i framtiden.

Mittsexan Sofie Andersson gör även hon en bra match, framför allt i inledningen där vi hittar inspelen till henne på ett bra sätt.

Men med risk för att bli tjatig, så är det kollektivet som presterar och vi har verkligen en mängd olika spelartyper och personligheter i verktygslådan att använda vid olika behov.

Hos hemma laget tycker jag det är Ebba Järnland som är klart hetast denna kväll, men som sagt blir det lite sårbart när på tar bort henne. Även målvakten Emilia Stolth inleder matcher på ett bra sätt men försvinner lite allt eftersom tiden rinner iväg.

Nu återstår bara en hemmamatch nästa helg av denna säsong, och troligen blir det en helt avgörande match mot Eksjö om vem som ska sluta trea i årets seriespel.