Vaggeryds Vindbrukspark ”återuppstår”

2
De fem vindbruksområdena är markerade i grönt.  Skillingaryd skymtar i sydöstra hörnet på bilden.
De fem vindbruksområdena är markerade i grönt. Skillingaryd skymtar i sydöstra hörnet på bilden.

I oktober 2013 presenterades en vindkraftsatsning i miljardklassen i västra delen av Vaggeryds kommun. Sedan dess har det varit tyst kring Vaggeryds Vindbrukspark  – fram till nu.
Tisdagen den 5 april är det dags för ett samrådsmöte på Fenix i Vaggeyd kring den i särklass största vindkraftsatsning som planeras i Vaggeryds kommun. Målsättningen är att byggstart ska ske 2019.
Det handlar om 27 vindkraftverk som ska byggas mellan mellan Rydsberget i Åkers socken i söder och Åsthult i Byarums socken i norr.

Bakom projektet står HS Kraft AB , ett företag som dock bytt namn och numera kallar sig Baywa r.e. Den gamla partnern Havgul Clean Energy finns kvar i projektet.
Det första samrådet hölls alltså för två och et halvt år sedan. Nu har processen gått vidare till nästa samråd. Anledningen till att det tagit så lång tid att gå från steg ett till två är nog främst att det varit svårt att få vindkraftsatsningar lönsamma. Under tiden har vindparkområdets miljö- och naturvärden noga analyserats.
Vaggeryds Vindbrukspark är ett  projekt i miljardklasen som berör sammanlagt 60 fastighetsägare och där de 27 vindkraftverken som lär resa sig maximalt 205 meter över marken är grupperade på fem områden.

Det största omfattar 14 vindkraftverk från Hagstad i söder till Ljussegren i nordväst och Rumperyd i nordöst. Där kommer man i framtiden kanske att kunna se en skog av blinkande varningslampor i framtiden.

Det sydligaste området sträcker sig från Rydsbergets topp i nordostlig riktning upp mot Ljungafors vid Österån och får plats med tre vindkraftverk.
Från linjen Pukarp-Uljeshult i söder planeras fem vindkraftverk upp mot en linje Malmbron-Uddebo.
Vid en bergtäkt sydväst om Boarp i Byarums socken blir det ett vindkraft och dessutom ytterligare fyra verk i nordsydlig riktning väster om Högås-Åsthult.
Varje vindkraftverk kräver ett utrymme på cirka 2 000 kvadratmeter men också bättre vägar än vad som nu finns i området. Vindkraftverkens delar har ju den egenheten att de är långa och tunga vilket kommer att kräva att vägnätet rätas, breddas och förstärks.

2 KOMMENTARER

  1. Det är inte från Hagstad i söder, det är marken mellan Bissefäll och Ryd det handlar om, alltså betydligt längre söderut. Ett kraftverk verkar vara tänkt att placeras där utsiktstornet på Rydstorpet nu finns. Tornet placerades där just för den milsvida utsikten åt Taberg, Nässjö, Sävsjö, Värnamo m m. Då rörde det sig ändå om ett torn som kanske bara är 20-delen så högt som ett vindkraftverk. Snacka om att ett vindkraftverk på platsen kommer att förstöra naturvärdena på platsen. Så långt jag vet ingick Rydstorpet också i den gamla militära vårdkaselinjen, som tändes när ryssarna observerats vid kusten. Bara ett par hundra meter från platsen finns ”Skrattens”, även kallat torpet Högalid, där ett barn svalt ihjäl och ett andra barn åt ihjäl sig på okokt begravningsmat. Vilhelm Moberg har besökt platsen men vid intervju i Värnamo Nyheter varken bekräftade han eller dementerade att det var där han fått inspirationen till Utvandrarna.
    Jag förstår inte hur man kan komma på idén att förstöra platsen och dess naturvärden med ett vindkraftverk vars ekonomiska bärkraft är tveksam och i en situation där man, så långt jag vet, på andra platser monterar ned och exporterar svenska vindkraftverk. Som jag ser det kommer förlusterna att vara stora och uppenbara medan vinsterna är tveksamma. Varför då bygga på en så exponerad plats?
    I informationspappren från BayWa r.e. och Havgul skriver de att projektet ”är i grunden markägarinitierat” och att det finns en markägargrupp i styrelsen. Nu tycker jag att denna markägargrupp skall stiga fram och berätta vilka de är, vilka de drygt 60 berörda markägarna är (jag hör tack och lov uppenbarligen inte dit även om ett par anläggningar kommer att ligga bara ca 200 meter från min fastighet) och vilka de ekonomiska utfästelserna från bolaget är gentemot markägarna.
    Jag ser framför mig en ständigt blinkande vit flygvarningslampa som blinkar in i sovrummen och ett brus (tjoff-tjoff-tjoff-tjoff) som anges till max 40 decibel. Detta skall jämföras med högsta tillåtna bullernivå på arbetsplatser – där det finns behov av att kunna föra samtal obesvärat ska bakgrundsbullernivån inte överstiga 40 dB (AFS 1992:10 sid 14). Jag tycker an skall ställa kraven i en tidigare ostörd boendemiljö mycket högre. Högsta tillåtna värden inomhus från trafikbuller enligt BBR är i bostadsrum 30 dB, alltså bara en tiodel av de 40 decibel man talar om (skalan är logaritmisk). Inte vill vi byta vår väldigt tysta och lugna boendemiljö mot ett sådant ljud bara för att man vill bygga ett ekonomiskt tveksamt projekt – det kallar jag miljöförstöring.
    När man tidigare ville bygga längre västerut stupade tydligen detta på att där häckade ett kungsörnspar. Men även i det område där man nu diskuterar att bygga har vi observerat kungsörnsungar och under 2016 har vi redan observerat kungsörn och lodjur i närområdet till vindkraftverket.
    Allt talar för att skrota byggplanen i dess södra del, inget talar egentligen för att man skall bygga, inget utom girighet.

  2. BayWa r.e. renewable energy GmbH, ett helägt dotterbolag till BayWa AG, ansvarar för BayWa-gruppens verksamhet inom området förnybar energi. BayWa r.e. som grundades 2009 och har sitt säte i München fungerar som holdingbolag för flera affärsintressen inom områdena solenergi, vindenergi, bioenergi och geotermisk energi. http://www.di.se/pressreleaser/2015/10/20/hs-kraft-ab-byter-namn-till-baywa-re-scandinavia-ab/

    Varför bytte HS Kraft AB nytt namn till BayWa r.e. Scandinavia AB hösten 2015? Jag tror inte ett ögonblick på den officiella förklaringen att namnbytet skulle ”förtydliga” att företaget har ”sin verksamhet inom sektorn för förnybar energi” – blev detta tydligare genom namnbytet??

LÄMNA ETT SVAR