Det var verkligen diffust formulerade fråga som politikerna måste ta ställning till när e-hälsan och en kommunal handlingsplan för dess genomförande dryftades i kommunfullmäktige. Ingen vet om man växlar in på rätt spår och vad det spåret leder.
Annika Lagerqvist på socialkontoret försökte dock att reda ut begreppen för fullmäktigeförsamlingen.
Det handlar alltså om att försöka räkna ut hur man bäst ska kunna använda den moderna teknologin inom vården.
Försök till beräkningar har gjorts.
2012 var kostnaderna för traditionell hemtjänst för samtliga som är 80 eller äldre 28,9 miljoner. Om hälften av brukarna använt så kallad e-hemtjänst hade besparingen varit sex miljoner kronor.
Man har också blickat tio år in i framtiden. 2025 beräknas utgifterna för traditionell hemtjänst för alla 80-åringar uppgå till 64,3 miljoner. Om hälften i den gruppen använder e-hemtjänst blir utgiften 50,9 miljoner. Det förutsätter en ökning av andelen 80 år och äldre med 34 procent.
Så typiskt IT-okunniga politiker att fatta beslut i en så här viktig fråga, på så otroligt vaga och flummiga grunder.
Synd om vår gamla som behöver konkreta satsningar, fysisk närhet, värdig social vardag och att bli behandlade som människor och INTE som maskiner, där varje moment kan tid-mätas. E-hälsans effekter går aldrig att räkna hem på ett konkret och sanningsenligt sätt. Det är ju bara att titta på ovanstående vaga kalkyler som alla bygger på ordet ”OM”.